Toch geen doodstraf oud-president van Egypte

De zaak tegen Mohamed Morsi zal over moeten worden gedaan, zo oordeelde het Egyptische hof van cassatie.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Het Egyptisch hof van cassatie in Caïro heeft besloten dat de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi toch niet de doodstraf zal krijgen. Het hof verwerpt een eerder besluit van een lager gerechtshof. Het proces tegen Morsi moet over worden gedaan, schrijft Reuters. De zaken van vijf andere leiders van de Moslimbroederschap moeten ook overnieuw.

Morsi werd in 2015 tot de doodstraf veroordeeld vanwege een gewelddadige ontsnapping uit de gevangenis in 2011. Hij werd verkozen tot de eerste president van Egypte nadat Hosni Mubarak in 2011 aftrad. Morsi was voor zijn verkiezing lid van de Executieve Raad van de Moslimbroederschap.

Afgezet

Tijdens zijn presidentschap trok Morsi verregaande bevoegdheden naar zich toe. In reactie daarop gingen Egyptenaren massaal de straat op. Het leger greep in, en Morsi werd een jaar na zijn verkiezing afgezet door de huidige Egyptische leider, Abdel Fattah el-Sisi. De Moslimbroederschap is in Egypte eind 2013 verboden en gekwalificeerd als ‘terroristische organisatie’. Morsi is in meerdere zaken veroordeeld. Zo kreeg hij twintig jaar celstraf vanwege de dood van deelnemers aan een demonstratie in 2012. Ook andere Moslimbroeders worden door de Egyptische staat vervolgd.

Lees ook: Ondanks Sisi’s repressie is er online toch protest

In Egypte wordt de doodstraf massaal toegekend, maar de uitvoering ervan gebeurt zelden. Er geldt zelfs een regel dat de openbare aanklager naar de hogere rechtbank móet om het vonnis te bevestigen.