Timmermans: indicaties dat Gülen-beweging betrokken was bij couppoging

Tot nu toe beschuldigde alleen de Turkse overheid de Gülen-beweging.

Frans Timmermans. Foto Jonas Roosens / ANP

Er zijn steeds meer indicaties dat de Gülen-beweging een rol heeft gespeeld bij de mislukte staatsgreep op 15 juli in Turkije. Dat zegt Frans Timmermans, de tweede man in de Europese Unie, in een interview met het Belgische weekblad Knack. De vicevoorzitter van de Europese Commissie heeft ‘Amerikaans onderzoek’ ingezien, waarin die aanwijzingen naar voren zouden komen.

Timmermans:

“Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülen-beweging in de staatsgreep geen totale onzin is.”

Tot nu toe beschuldigde alleen de Turkse overheid de Gülen-beweging van de couppoging. Volgens de regering is de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die momenteel in ballingschap verblijft in de Verenigde Staten, het brein achter de mislukte staatsgreep.

Lees ook: Turkije lobbyt via Nederland voor uitlevering Gülen

Turkije heeft bovendien een punt dat de internationale gemeenschap wel heel koeltjes reageerde op de verijdelde staatsgreep, zegt Timmermans:

“We hadden toen wat ruimhartiger kunnen zijn in onze steun. Ook Europa heeft onderschat wat daar heeft plaatsgevonden.”

Echter, als Erdogan voor de invoering van de doodstraf blijft pleiten, dan zet hij zichzelf buitenspel, aldus Timmermans. Hij verwijdert zich dan van de Europese Unie en de Raad van Europa, waar Turkije lid van is.

Na de couppoging vonden grootschalige zuiveringen plaats in allerlei (semi-)publieke sectoren in Turkije. Duizenden ambtenaren, soldaten, rechters, onderwijzers en agenten werden ontslagen, gearresteerd of geschorst op verdenking van banden met de Gülen-beweging. Ook sloot de overheid een groot aantal media-organisaties.

    • Menno Sedee