Tandpasta is een geneesmiddel, vindt de rechter, en die wordt nu goedkoper

Bt

Tandpasta nodig? Of zonnebrandcrème? Grote kans dat die aankoop deze week iets goedkoper uitpakt dan vorige week. Verscheidene drogisterijketens verlagen namelijk hun prijzen.

Vrijdag oordeelde de Hoge Raad dat zonnebrandcrème en tandpasta geneesmiddelen zijn. Tandpasta voorkomt immers tandbederf, en zonnebrandmiddel verbranding. Daarom geldt op deze producten voortaan het lage btw-tarief van 6 procent, en niet het hoge (21 procent). En volgens drogisterijen gaan klanten van deze daling profiteren.

Kruidvat en Trekpleister, allebei onderdeel van het Hongkongse A.S. Watson, hebben hun prijzen al aangepast. Zo’n 75 producten zijn sinds deze dinsdag (iets) goedkoper geworden. Het is nog best een puzzel, laat een woordvoerder weten, want de prijsverlaging geldt alleen voor tandpasta met fluoride en zonnebrand met UVA- en UVB-filter.

En er blijven ook vragen: wat te doen met dagcrème waar ook een UVA- en UVB-filter in zit?

Drogisterijketen Etos zegt deze dinsdag nog nodig te hebben voor het verlagen van de prijzen. Woensdag liggen de goedkopere producten in de winkel.

Wie de zaak heeft aangespannen, is op dit moment niet duidelijk. Volgens belastingadvieskantoor PWC, die de procedure voerde, gaat het om een landelijk en regionaal opererende keten. Kruidvat en Trekpleister zijn het in ieder geval niet, zegt een woordvoerder.

Ketens die bezwaar hebben gemaakt tegen het hoge btw-tarief kunnen te veel betaalde belasting mogelijk terugvragen, zegt PWC.