Strafzaak tegen Wilders

Advocaat: blijvende angst door ‘minder, minder’

De verzekering van Geert Wilders dat hij gaat „regelen” dat er „minder Marokkanen” in Nederland komen, veroorzaakt tot op de dag van vandaag pijn en verdriet binnen de Marokkaanse gemeenschap. Marokkaanse Nederlanders voelen zich steeds vaker ongewenst, worden bedreigd en zijn bang Nederland te worden uitgezet.

Dit betoogden vier advocaten maandag voor de Haagse rechtbank tijdens de strafzaak tegen Geert Wilders wegens haatzaaien en beledigen. De raadslieden vertegenwoordigen vijftien van de in totaal veertig personen of organisaties die een claim tegen de PVV-leider hebben ingediend. Namens de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland vroeg advocaat Lucien Nix de rechtbank om Wilders te verplichten tot excuses en een publieke rechtzetting van zijn discriminerende uitlatingen.

Advocaat Göran Sluiter, die acht personen en vier organisaties bijstaat, zei dat zijn cliënten het gevoel hebben „als minderwaardige mensen te worden beschouwd” door Wilders. Een van zijn cliënten werkt achter de kassa en krijgt nu regelmatig te horen dat hij moet ‘oprotten’ naar zijn eigen land. „Door de uitspraken heb ik op mijn werk ervaren dat klanten niet met mij in gesprek wilden gaan en dat klanten niet bij mij wilden afrekenen”, zo citeerde Sluiter hem. Door het optreden van Wilders is er sprake van „voortdurende kwelling”.

Wilders woont het proces niet bij. Maandagmiddag is op zijn verzoek de Utrechtse hoogleraar mensenrechten Tom Zwart gehoord. Hij verwerpt de opvattingen van de PVV-leider, maar vindt dat het debat over diens meningen niet in de rechtszaal moet worden gevoerd. Woensdag begint het OM aan het requisitoir dat waarschijnlijk anderhalve dag duurt. De strafeis wordt dan donderdag bekend.

    • Marcel Haenen