Steekpenningen

Aanhouding van Russische minister duidt op spanningen in regime Poetin

Minister van Economische Zaken Aleksej Oeljoekajev, een sleutelfiguur in de Russische regering, is maandag aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Oeljoekajev zou twee miljoen dollar aan steekpenningen hebben ontvangen in ruil voor zijn goedkeuring voor een cruciale deal in de Russische olie-industrie: de overname van het staatsbelang in oliebedrijf Bashneft door oliegigant Rosneft.

Volgens justitiebronnen werd de minister afgelopen maandag aangehouden nadat het geld aan hem was overgedragen. Dit zou „onder controle” zijn gebeurd. Volgens de krant Novaja Gazeta lag het geld in een kluis en blijkt uit tapgesprekken dat het voor Oeljoekajev was.

De minister van Economische Zaken Oeljoekajev is een van de belangrijkste ministers in de Russische regering. Het feit dat iemand van zijn statuur wordt opgepakt kan duiden op een machtsstrijd tussen verschillende belangengroepen binnen Poetins regime. Zowel Russische als westerse media spraken al eerder over conflicten rond de overname van Bashneft.

Oeljoekajev werd al maanden afgeluisterd door de geheime dienst FSB, zo blijkt. Tijdens gesprekken met vertegenwoordigers van Rosneft, zo liet een justitie woordvoerder weten, werden er „bedreigingen” geuit. Oeljoekajev wordt daarom niet alleen verdacht van corruptie, maar ook van afpersing. Hij kan tot vijftien jaar cel krijgen. President Poetin was volgens zijn woordvoerder vanaf het begin op de hoogte van het onderzoek.

De deal rond Bashneft maakt deel uit van een privatiseringsprogramma dat moet zorgen voor wat extra lucht in de Russische begroting. Voor Rosneft was de overname van groot belang om nieuwe olievelden te kunnen toevoegen aan de eigen, krimpende reserves. Ook Rosneft is grotendeels in handen van de overheid en staat op de nominatie om aankomend jaar (deels) te worden geprivatiseerd.