Russische minister van Economie opgepakt wegens corruptie

Aleksej Oeljoekajev, minister van Economische zaken, is de hoogstgeplaatste ambtenaar sinds 1991 die is gearresteerd.

De Russische minister van Economische zaken Aleksej Oeljoekajev.
De Russische minister van Economische zaken Aleksej Oeljoekajev. Foto Sergei Kapukhin/Reuters

De Russische minister van Economische zaken Aleksej Oeljoekajev is maandagavond gearresteerd omdat hij wordt verdacht van omkoping. Oeljoekajev is de hoogstgeplaatste Russische ambtenaar sinds 1991 die is gearresteerd.

Volgens Reuters wordt de minister verdacht van het aannemen van een bedrag van omgerekend 2 miljoen dollar in ruil voor een positieve beoordeling die olieproducent Rosneft de helft van de aandelen van concurrent Bashneft opleverde. Oeljoekajev wordt nu onderzocht door de nationale onderzoekscommissie, die rechtstreeks aan president Poetin rapporteert.

Staatsoliebedrijf Rosneft, de grootste Russische olieproducent, kocht in oktober 50 procent van Bashneft, de nummer zes op de Russische markt en ook in handen van de Russische overheid, voor een bedrag van omgerekend 5 miljard dollar. Nadat de minister gisteravond werd ondervraagd is hij gearresteerd. De commissie heeft aangekondigd snel met een aanklacht naar buiten te komen.

Schaduweconomie van ruim 40 procent

Oeljoekajev is sinds 2013 minister van Economische zaken in het kabinet van Poetin. Maandag sprak hij nog over de wisselkoers van de roebel, waarvan hij verwachtte dat de koers op korte termijn wisselvallig zou zijn maar in de toekomst sterker zou worden.

Lees ook over de staat van de Russische economie: Poetins economie is als een gepimpte paard-en-wagen

De schaal waarop corruptie voorkomt in Rusland is groot. In 2013 werd de schaduweconomie op een percentage van 44 procent van het bbp geschat, volgens experts een conservatieve inschatting. Tussen de 20 en 30 miljoen Russen zouden hun zaken zwart doen en daarmee geld onttrekken aan het zicht van de Russische fiscus. Het zou om honderden miljarden roebels gaan. Russen zijn bovendien notoire belastingontduikers, zeker de allerrijksten van de samenleving.