Raoul Coutard

Dé camerman van de nouvelle vague overleden

Foto AFP

Raoul Coutard, een van de beste en belangrijkste cameramannen uit de Franse filmgeschiedenis, is overleden. Hij was 92. Coutard deed het camerawerk in een groot aantal klassiekers van de nouvelle vague. Zo draaide hij voor Jean-Luc Godard onder meer À bout de souffle (1960) en Alphaville (1965), voor François Truffaut filmde hij Tirez sur le pianiste (1960). en Jules et Jim (1962).

Coutard werkte aanvankelijk als fotojournalist en oorlogsfotograaf in Indo-China en ging in zee met Godard nadat hij hem had gezegd dat hij À bout de souffle wilde filmen als een journalistiek verhaal. In 1970 debuteerde hij als filmregisseur met

Hoa-Binh, dat zich in Vietnam afspeelt. Coutard was cameraman bij meer dan 75 films gedurende zijn carrière.

    • Peter de Bruijn