Griffier Westland ontslagen om verduisteren 48.000 euro

Ook zou de raadsgriffier zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden.

Archieffoto van het gemeentehuis van de gemeente Westland. Foto: wiki commons

Een raadsgriffier van de gemeente Westland is dinsdag ontslagen omdat hij 48.000 euro aan gemeentegeld privé zou hebben uitgegeven. Dat heeft de Westlandse gemeenteraad dinsdag besloten, meldt ANP. De griffier zou tevens zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden en medewerkers en derden ongepast hebben bejegend.

Uit onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche blijkt dat de man het geld heeft besteed aan kennisnetwerk Lokaal 13, een hobby van hem. Ook gaf hij een deel uit aan de anti-windenergielobby. Uit de dinsdag gepubliceerde onderzoeksrapporten blijkt verder dat de griffer twee raadsleden bevoordeelde door ze vertrouwelijke informatie, onder meer over de herbenoeming van de burgemeester, toe te spelen.

De griffier werd in september al geschorst omdat hij dreigde geheime documenten over een asbestbrand openbaar te maken. De gemeenteraad wil het verduisterde bedrag op de griffier verhalen.

Eerdere aangifte

In september deed burgemeester Sjaak van der Tak in opdracht van de gemeenteraad aangifte tegen fractieleden van de partij Westland Verstandig. Zij werden ervan verdacht geheime informatie naar de media te hebben gelekt. Westland Verstandig maakte via de website vertrouwelijke stukken over de schorsing van de griffier openbaar. De griffier vocht zijn schorsing aan bij de rechtbank in Den Haag.

    • Etienne Verschuren