Reportage

Prijzen

Bekroning meesters in ironie en troosteloosheid

Twee meesters in de ironie en een meester in troosteloosheid zijn tot winnaar uitgeroepen door de Jan Campert Stichting. Dit maakte de voorzitter van de Jan Campert Stichting maandagavond bekend. Anton Valens (1964) krijgt de Bordewijk Prijs, de jaarlijkse prozaprijs, voor zijn roman Het compostcirculatieplan. De andere meester in de ironie, Kees ’t Hart (1944), krijgt de tweejaarlijkse prijs voor de beste essaybundel, de Greshoffprijs, voor Het gelukkige schrijven. „We stinken de kamer uit van gapend geluk” dichtte Jan Baeke (1956) in Seizoensroddel. Hij krijg voor deze bundel de Jan Campert-prijs, de jaarlijkse poëzieprijs. Aan alle prijzen is een bedrag van 5000 euro verbonden. Al eerder werd bekend dat de Constantijn Huygensprijs, een oeuvreprijs vanuit de Jan Campert Stichting, dit jaar naar Atte Jongstra (1956) gaat. De prijzen worden op 22 januari uitgereikt tijdens het literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten. (NRC)