Poetin zet minister van Economie aan de kant

Aleksej Oeljoekajev werd maandagavond gearresteerd op verdenking van omkoping.

De Russische minister van Economische zaken Aleksej Oeljoekajev werd dinsdag ontslagen. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

President Poetin heeft de Russische minister van Economische zaken Aleksej Oeljoekajev dinsdag ontslagen. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin bevestigd volgens Reuters. Oeljoekajev werd maandagavond gearresteerd op verdenking van omkoping.

Poetin zegt het vertrouwen in Oeljoekajev te hebben verloren. De minister zou omgerekend een kleine 2 miljoen euro hebben ontvangen in ruil voor het geven van een positieve beoordeling aan staatsoliebedrijf Rosneft, dat mede daardoor vorige maand de helft van de aandelen van concurrent Bashneft, ook in handen van de overheid, kon kopen. Met de verkoop was een bedrag van omgerekend zo’n 4,6 miljard euro gemoeid. Volgens de Kremlin-woordvoerder heeft het nieuws over de omkoping geen invloed op de aandelenverkoop.

Eerder op dinsdag werd Oeljoekajev door een Russische rechtbank voor twee maanden onder huisarrest geplaatst. Hij kan tot een celstraf van maximaal vijftien jaar worden veroordeeld. Oeljoekajev, die de aantijgingen zelf heeft ontkend, was sinds 2013 minister van Economische zaken in het kabinet van Poetin.

    • Etienne Verschuren