OM wil motorclub Bandidos verbieden

Volgens het OM plegen de leden van Bandidos ernstige strafbare feiten, zoals drugs- en wapenhandel, intimidatie en afpersing.

Leden van de motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank in Maastricht, voorafgaand aan rechtszaak tegen een grote groep Limburgse Bandidos-leden. De verdachten werden vorig jaar opgepakt tijdens een grootscheepse actie van de politie.
Leden van de motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank in Maastricht, voorafgaand aan rechtszaak tegen een grote groep Limburgse Bandidos-leden. De verdachten werden vorig jaar opgepakt tijdens een grootscheepse actie van de politie. Foto Jean-Pierre Geusens / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd om Bandidos Motorcycleclub (MC) te verbieden. Dat schrijft het OM dinsdag op zijn website. De motorclub is in strijd met de openbare orde, volgens het OM.

Het civiele verbod moet er niet alleen voor de Nederlandse tak komen, maar ook voor de internationale club. Daarmee wil het OM voorkomen dat leden uit het buitenland in Nederland actief worden. Nederlandse Bandidos hebben de afgelopen jaren meermalen gedreigd met het oproepen van buitenlandse Bandidos voor steun of wraakacties, volgens het OM.

Bandidos kent in Nederland drie afdelingen met enkele tientallen leden. De club kwam begin 2014 naar Nederland en richtte daarna chapters op in Sittard, Alkmaar en Utrecht.

Verbod Hells Angels mislukt

Het OM wilde in het verleden al de Harlingse chapter van de Hells Angels verbieden via strafrechtelijke vervolging, maar die zaak strandde in 2009 bij de Hoge Raad. Het was onvoldoende bewezen dat de vereniging in het geheel crimineel was, dus crimineel gedrag van individuen mocht de vereniging niet worden aangerekend.

Dat is nu anders, zegt officier van justitie van het Landelijk Parket Oebele Brouwer in een interview met De Telegraaf. De clubleiding zou volledig op de hoogte zijn van alle misdaad die door de leden wordt begaan:

“Er gebeurt niets zonder medeweten van de leiders. De clubleiding orkestreert alle criminele activiteiten. Getuigen en overheidspersoneel worden geïntimideerd.”

Bovendien is de clubleiding ook zelf betrokken bij ernstige misdrijven.

Civiele zaak efficiënter

Brouwer zegt dat het OM nu een civiele rechtszaak wil, omdat de strafrechtelijke weg niet effectief genoeg is:

“We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden.”

Drugshandel en afpersing

Volgens het OM plegen de leden van Bandidos ernstige strafbare feiten, zoals drugs- en wapenhandel, intimidatie en afpersing:

“De motorbende cultiveert volgens het OM een gewelddadig imago, faciliteert structureel criminaliteit en creëert een subcultuur van wetteloosheid. Daarbinnen wordt ook het plegen van geweld gestimuleerd en gefaciliteerd.”

Burgemeesters dringen al langer aan op een verbod, vanwege de criminele activiteiten, omdat gevechten met rivaliserende clubs in het openbaar een gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid. Bovendien worden overheidsambtenaren en getuigen geïntimideerd door Bandidos.

Lees meer over de overlast van motorbendes: Van een motorbende kan de hele gemeente last hebben

Opmaat naar meer verboden

Het verbod op Bandidos kan nog jaren op zich laten wachten, volgens Brouwer. “De verdediging zal mogelijk tientallen getuigen willen horen.” Maar het kan wel een opmaat zijn naar meer verboden van andere clubs. “Het Openbaar Ministerie is bezig met meerdere onderzoeken. Het ligt voor de hand dat meer verboden zullen volgen.”

De Bandidos staat op de landelijke lijst van zogeheten outlaw motorcycle gangs (omg’s) van de overheid. De aanpak van deze bendes heeft een hoge prioriteit voor gemeenten en justitie. In 2015 werden huizen van clubleden van vooral de Limburgse tak doorzocht. De voorman van motorclub, Harrie R., werd toen opgepakt en wacht een rechtszaak af. Zijn huis werd in 2014 twee keer aangevallen.