OM bereidt onderzoek voor naar Q-koortsbesmettingen

Eerder werd al bekend dat een nabestaande en een slachtoffer van de Q-koortsepidemie aangifte hebben gedaan tegen de geitenhouder.

Geitenhouderij Nuje Caris van Ron G. in Voerendaal was in 2009 verantwoordelijk voor veel Q-koortsbesmettingen.
Geitenhouderij Nuje Caris van Ron G. in Voerendaal was in 2009 verantwoordelijk voor veel Q-koortsbesmettingen. foto: Chris Keulen

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er aanknopingspunten zijn voor een stafrechtelijk onderzoek naar de besmettingen met Q-koorts op een geitenhouderij in Voerendaal. Volgens een woordvoerder van het Functioneel Parket loopt het onderzoek al enige tijd.

Dinsdag werd bekend dat een nabestaande en een slachtoffer van de Q-koortsepidemie uit 2009 maandag bij de politie aangifte hebben gedaan tegen de geitenhouder. Ze vinden dat hij vervolgd moet worden voor dood door schuld en zware mishandeling. Geitenhouder Ron G. zou verzwegen hebben dat zijn boerderij besmet was met de dodelijke bacterie. Het was voor het eerst dat slachtoffers aangifte doen tegen een geitenboer.

Lees ook: Slachtoffers Q-koorts doen aangifte tegen geitenhouder

Het OM was echter al bezig was met een onderzoek naar de feiten. Begin vorige maand blijkt een derde slachtoffer van de besmetting op de geitenhouderij al het Functioneel Parket om een onderzoek te hebben gevraagd. Aanleiding was de onthulling door tv-programma Zembla van nieuwe, belastende feiten.

Volgens Zembla wist geitenhouder Ron G. in maart 2009 dat zijn 1.080 geiten de dodelijke bacterie hadden, maar verzweeg hij dat wekenlang. Juist in die periode kwam een schoolklas met verstandelijk beperkte kinderen op bezoek. Verschillende kinderen en begeleiders raakten besmet. Eén van hen, Joep van der Linden, stierf aan de gevolgen. De moeder de jongen deed maandag aangifte tegen de geitenboer. Ook een ander slachtoffer deed aangifte.

In antwoord op vragen van Kamerlid Van Gerven (SP) antwoordt minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) dinsdag geen oordeel te hebben over de handelwijze van de geitenboer omdat “de zaak onder de rechter” is. Wel erkent Schippers dat op de zorgboerderij in Voerendaal “veel van de zorgboeren en bezoekers” besmet zijn geraakt met Q-koorts. Schippers: “De verhalen van de mensen achter die cijfers, zoals Zembla ze naar voren heeft gehaald, zijn heel illustratief en schrijnend. Vooral het verhaal van een van de kinderen van de schoolklas, die uiteindelijk aan epilepsie als gevolg van Q-koorts is overleden, en wiens verhaal ook in het boek ‘Leven met Q-koorts’ is opgenomen, maakt diepe indruk.”

Honderden mensen in Zuid-Limburg werden ziek door de uitbraak in Voerendaal, van wie tientallen ernstig. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de geitenhouderij verantwoordelijk is voor nagenoeg alle Q-koortsbesmettingen in de regio.

De Q-koortsepidemie in Nederland brak in 2007 uit in Nood-Brabant en duurde tot 2010. Het was de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld. In het hele land werden 4.253 mensen ziek, van hen stierven er tenminste 74. Het ministerie van Landbouw heeft de nu aangeklaagde geitenhouder en zijn 90 collega’s in het land met tientallen miljoenen euro’s geholpen een nieuw bestaan op te bouwen. De slachtoffers zijn niet gecompenseerd.