NRC Tipt: deze films mag je niet missen op IDFA

Documentairefestival IDFA duurt nog tot met zondag. NRC selecteerde 16 hoogtepunten uit het programma van 303 documentaires.

Woensdagavond begint de 29ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam – de laatste editie onder leiding van oprichter en festivaldirecteur Ally Derks, die volgend jaar afscheid neemt. Het grootste deel van het festival speelt zich af rond het Rembrandtplein, met de bioscopen Tuschinski en Pathé De Munt. Info en kaartverkoop via idfa.nl en via de idfa-app. IDFA duurt tot en met 27 november.

  Maatschappelijke kwesties

 1. Stranger in Paradise: Guido Hendrikx

  Stranger in Paradise

  Openingsfilm van het festival waarin asielzoekers én publiek het asieldebat op originele maar snoeiharde manier krijgen voorgeschoteld.

 2. O.J.: Made in America: Ezra Edelman

  OJ

  Zevenenhalf uur durend portret van de gevallen Amerikaanse sportheld, laat zien hoe Amerika’s rassenprobleem zijn moordzaak beïnvloedde.

 3. Austerlitz: Sergei Loznitsa

  austerlitz

  Toerisme in voormalige concentratiekampen: inmiddels een ingeburgerd verschijnsel, maar eigenlijk vreemd als je er lang naar kijkt.

 4. Life, Animated: Roger Ross Williams

  Life, Animated

  Kindertekeningen worden omgetoverd tot animatie in dit verhaal over een gezin dat leerde praten met hun zwaar autistische zoon door zich als Disneypersonages te gedragen.

 5. De kinderen van Juf Kiet: Petra en Peter Lataster

  De kinderen van Juf Kiet

  Portret van een liefdevolle onderwijzer die werkt met kinderen die afkomstig zijn uit landen als Irak, Eritrea en Syrië, en die vaak getraumatiseerd zijn. In het Brabantse Hapert bloeien de kinderen op, die onzeker en angstig binnenkomen. Dit duo maakte eerder onder meer breed gewaardeerde films als Niet zonder jou en Wakker in een boze droom.

  Bijzondere personen

 1. Cameraperson: Kirsten Johnson

  cameraperson

  Veelgevraagd cameravrouw toont met outtakes en restmateriaal hoe ingewikkeld de verhouding tussen documentaire en werkelijkheid is.

 2. How To Meet a Mermaid: Coco Schrijber

  mermaid

  Film over de schoonheid en gevaren van de zee, onder meer gericht aan de verdwenen broer van de regisseur.

 3. All Governments Lie: Truth, Deception and the Spirit of Irving Stone: Fred Peabody

  All Governments Lie

  Portret van de legendarische onderzoeksjournalist I.F. Stone die nog altijd een inspiratiebron is van eigentijdse ‘muckrakers’ zoals Glenn Greenwald en John Carlos Frey. Stone gaf tussen 1953 en 1971 zijn eigen weekblad uit, waarmee hij opeenvolgende regeringen van de VS in de haren zat.

 4. Letters From Baghdad: Sabine Krayenbühl en Zeva Oelbaum

  Letters From Baghdad

  Over het rijke leven van de Britse ontdekkingsreiziger en archeoloog Gertrude Bell (1868-1926), die tevens actief was als schrijver en spion. Ze was een van de oprichters van het archeologisch museum in Bagdad. Ook was Bell ooggetuige van de massamoord op de Armeniërs door de Turken in WO I.

 5. Amateurs in Space: Max Kestner

  Amateurs in Space

  Hoopvolle Deense idealisten denken dat het mogelijk moet zijn: een zelfgeknutselde, bemande raket honderd kilometer de lucht inschieten, een voertuig dat geheel bestaat uit materialen die bij de gemiddelde kluswinkel voorhanden zijn. De groep mannen afkomstig uit Kopenhagen heeft er inmiddels vijf raketlancerigen opzitten.

  Oorlog en geweld

 1. The War Show: Andreas Dalsgaard en Obaidah Zytoon

  The War Show

  De oorlog in Syrië door de ogen van een ex-programmamaker bij de radio, in een bekroonde documentaire.

 2. Tower: Keith Maitland

  Tower

  Animatie over de slachting uit 1966 vanaf de toren van Texas University, Austin door scherpschutter Charles Whitman in Waltz with Bashir-stijl.

 3. Dugma: the Button: Paul Salahadin Refsdal

  Dugma

  Intiem portret van zelfmoordstrijders voor Al-Qaeda in Syrië schokt door warme, menselijke alledaagsheid.

  Kunst

 1. To Stay Alive: Erik Lieshout

  To Stay Alive

  Over de onverwachte samenwerking tussen punk-icoon Iggy Pop en de bekende Franse schrijver en provocateur Michel Houellebecq.

 2. Unknown Brood: Dennis Alink

  Unknown Brood

  Valt er nog iets nieuws te zeggen over de veelbesproken schilder, zanger en algeheel mediafenomeen Herman Brood? Regisseur Dennis Alink denkt van wel, in een film die ook wil ingaan op de duistere keerzijde van Broods extravagante levensstijl van seks, drugs en rock-’n-roll. Met gebruik van onbekende privé-filmopnamen.

 3. Verloop van jaren. Dichter bij Remco Campert: John Albert Jansen

  Dichter bij Remco Campert

  Portret van de geliefde dichter, columnist en schrijver voor wie de jaren beginnen te tellen. De regisseur die eerder films maakte over Hugo Claus en Wislawa Szymborska volgt de schijver tijdens zijn dagelijkse beslommeringen en stelt de poëzie van Campert centraal in zijn film.