Nederlandse economie groeit met 0,7 procent

Onder meer toegenomen investeringen en een lichte groei van de export zorgden voor groei. Ook consumenten gaven meer uit.

Vrachtcontainers worden gelost in de Rotterdamse haven.
Vrachtcontainers worden gelost in de Rotterdamse haven. Victor Wollaert / ANP

De groei van de Nederlandse economie houdt aan. Net als in de voorgaande twee kwartalen groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2016 met 0,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is voor het tiende kwartaal op rij dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groei signaleert.

Tekst loopt door onder grafiek:

In de afgelopen drie maanden komt dat volgens het CBS door toegenomen investeringen, een gestegen consumptie en een groei van de export. Ook de werkgelegenheid nam in het afgelopen kwartaal toe met 26.000 banen - een lichte daling ten opzichte van een kwartaal geleden.

Hoog vertrouwen consumenten en producenten

Het vertrouwen onder producenten is hoog, zo blijkt volgens het CBS wel uit de toegenomen investeringen. Bedrijven kochten fors meer computers en gaven daarbij meer uit aan vervoermiddelen. Er werd onder meer geïnvesteerd in vliegtuigen, vrachtwagens en opleggers. Wel werden er minder personenauto’s verkocht dan een kwartaal daarvoor.

Ook de consument was bereid meer te besteden. Nederlanders gaven vooral meer uit aan horeca en recreatie, waaruit blijkt dat het consumentenvertrouwen onverminderd hoog is. In oktober bereikte het consumentenvertrouwen het hoogste punt in negen jaar.

Geen schrikreactie na Brexit-referendum

De uitkomst van het Brexit-referendum van 23 juni heeft voor alsnog weinig invloed gehad op het vertrouwen van consumenten en producenten. Al gaat het volgens hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen nog voorlopige cijfers – van een schrikreactie lijkt geen sprake.

“Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van het Brexit-referendum. Toch is de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk stabiel, net als die van Duitsland. Voor de Nederlandse industrie is er geen vuiltje aan de lucht – althans, volgens henzelf.”