‘Merkel wil volgend jaar door als bondskanselier’

Duitsland

Een hoge partijgenoot heeft voor het eerst gezegd dat Merkel volgend jaar voor een vierde termijn gaat. Zij is „een hoeksteen voor het Westen”.

. Een hoge partijgenoot van Angela Merkel heeft dinsdag gezegd dat zij volgend jaar zeker kandidaat zal zijn voor een vierde termijn als bondskanselier.

Merkel zelf had tot nu toe steeds geweigerd zich daarover uit te spreken, pas „op een geschikt moment’’ zou ze dat doen. Maar tegen CNN zei Norbert Röttgen, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Bondsdag: „She will run for chancellor”. Haar woordvoerder wilde dat dinsdagavond niet bevestigen.

Merkel (62) is sinds 2005 aan de macht. Haar populariteit is door de vluchtelingencrisis vorig jaar sterk afgenomen, ook binnen haar eigen partij, de CDU, en vooral binnen de Beierse zusterpartij CSU.

Volgens Röttgen is Merkel echter „absoluut vastbesloten en bereid om de liberale wereldorde te versterken”. Hij noemde haar „een hoeksteen van het politieke concept ‘het Westen’ als speler in de wereld”.

Eerder hebben prominente politici van CDU en zusterpartij CSU Merkel al aangespoord zich opnieuw kandidaat te stellen. Maar omdat ze bij de achterban van de CSU inmiddels veel weerstand opwekt, bleef ze begin deze maand weg bij het congres van die partij. Begin december is het congres van haar eigen CDU.

De verkiezing van Trump tot Amerikaanse president heeft in politiek Berlijn het gevoel versterkt dat Duitsland, Europa en het Westen de ervaring van Merkel nu niet kunnen missen. Op hetzelfde moment dat Röttgen op CNN verscheen, zei de secretaris-generaal van de CDU, Peter Tauber, tegen buitenlandse correspondenten dat hij niet wist of Merkel al een besluit had genomen. Hij zei niemand binnen de partij te kennen die vindt dat ze beter van een nieuwe kandidatuur kan afzien louter op grond van het feit dat ze al zolang in functie is. Deze woensdag arriveert president Obama in Berlijn. Hij noemde Merkel maandag op een persconferentie „waarschijnlijk mijn meest naaste internationale partner in de afgelopen acht jaar”.

    • Juurd Eijsvoogel