Marine

Nederland wil samen met België fregatten en mijnenjagers kopen

Nederland wil bij de aankoop van nieuwe fregatten en mijnenjagers optrekken met België. Als de deal doorgaat, betreft het de grootste gezamenlijke aanschaf in de historie van de marine. Volgens de Vlaamse omroep VRT gaat het om vier fregatten en twaalf mijnenjagers, die gelijk zouden worden verdeeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag gaat het om „voorlopige schattingen”. De aankoop betreft de vervangers voor de M-fregatten, die worden ingezet als onderzeebootbestrijders en tussen 2020 en 2024 moeten zijn vervangen. De mijnenjagers worden onder meer ingezet in de Noordzee. De Nederlandse en Belgische marine werken al nauw samen. Zo onderhouden ze elkaars schepen. Ook delen ze het maritiem hoofdkwartier in Den Helder. (NRC)