Maartje Paumen stopt als international

De aanvoerster van het damesteam en de strafcornerspecialist speelde twaalf jaar bij Oranje.

Maartje Paumen scoort voor Nederland 2-1 tijdens de finale tussen de dames van Nederland en Groot-Brittannie tijdens de Olympische Spelen in Rio.
Maartje Paumen scoort voor Nederland 2-1 tijdens de finale tussen de dames van Nederland en Groot-Brittannie tijdens de Olympische Spelen in Rio. Foto Koen Suyk / ANP

Maartje Paumen (31) stopt als international bij het vrouwenhockey. Dat meldt de aanvoerster van het damesteam op haar website. Ze speelde twaalf jaar bij Oranje.

Paumen is een van de grootste vrouwelijke hockeyers aller tijden. Ze speelde 235 interlands en scoorde 195 doelpunten. Zij won met haar team de gouden olympische medaille in Peking (2008) en Londen (2012), en de zilveren in Rio de Janeiro. Ze werd twee keer wereldkampioen (2006 en 2014) en twee keer uitgeroepen tot de beste speelster van de wereld (2011 en 2012). Ook streek ze drie Europese titels op (2005, 2009 en 2011). Sinds mei 2011 was ze aanvoerster van het team.

Paumen, die bekend werd als strafcornerspecialist, noemt het “een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven”. Ze kan het niet meer opbrengen om alles uit zichzelf te halen:

“Het is nu tijd voor andere dingen. (…) Ik kan het na al die tijd niet meer opbrengen om alles uit mezelf te halen en bij Oranje moet je lange termijn denken. Het is tijd om te stoppen.”

Paumen is ook buiten het veld succesvol. Lees over de marketingwaarde van Nederlandse sportvrouwen

Ze stopt niet helemaal met hockey. In ieder geval tot en met het einde van dit seizoen blijft ze nog spelen bij Den Bosch. Daarna beslist ze of ze verder gaat bij haar club.

Ook Ellen Hoog stopte

Teamgenoot Ellen Hoog kondigde in september al aan na 12,5 jaar haar interlandcarrière te beëindigen. Hoog wil meer tijd vrijmaken voor haar maatschappelijke carrière, maar ook zij blijft dit seizoen nog bij haar club in Amsterdam. Naomi van As stopte ook na de laatste olympische finale.

In Brazilië verloren de hockeysters hun aureool van onoverwinnelijkheid. Lees terug: Vier jaar later lukt het net niet

Met Paumen vertrekt opnieuw een boegbeeld van het dameshockey. Ze zegt er altijd al van te hebben gedroomd een koffietent te beginnen, maar ze houdt het open:

“Ik geef al presentaties en clinics en wie weet ga ik later coachen of trainingen geven. Voorlopig neem ik wat rust en kijk ik uit naar wat mijn leven na Oranje gaat brengen.”