Luchtvaart

Minder winst voor easyJet door Brexit en terroristische aanslagen

Luchtvaartmaatschappij easyJet had het afgelopen jaar veel last van de daling van het Britse pond door de aanstaande Brexit. Ook nam het aantal boekingen door terreuraanslagen af. De omzet daalde slechts licht naar 4,7 miljard pond (5,4 miljard euro), maar het brutoresultaat kelderde met 28 procent naar omgerekend 569 miljoen euro. De nettowinst per stoel daalde van 8,4 naar 6,1 euro tegenover een Europese gemiddelde van circa 3 euro. EasyJet presenteerde dinsdag de jaarcijfers over het gebroken boekjaar, dat eindigde op 30 september 2016. De budgetmaatschappij verloor 88 miljoen pond door wisselkoerseffecten, bijvoorveeld bij de inkoop van brandstof dat in dollars gebeurt. Op Schiphol is easyJet de tweede maatschappij na KLM, met zeven gestationeerde vliegtuigen en 5,1 miljoen passagiers per jaar. De capaciteit op Schiphol groeide dit jaar met 24 procent. (NRC)