Kerry: weer wapenstilstand Jemen

Het is de zevende keer dat de Houthi’s en de Jemenitische regering in ballingschap een staakt-het-vuren hebben afgesproken.

Een tank van de Jemenitische regering rijdt door de zuidwestelijke stad Taiz in Jemen REUTERS/Anees Mahyoub

De Houthi’s en de Jemenitische regering in ballingschap hebben afgesproken dat er vanaf donderdag een wapenstilstand geldt in het land. Dat zei Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op dinsdag. Ook hebben de verschillende partijen hebben toegezegd om mee te werken aan een regering van nationale eenheid.

De Houthi’s zijn nu “bereid om zich te houden aan de voorwaarden van het staakt-het-vuren van 10 april”, zegt Kerry. Die wapenstilstand moest de strijdende partijen de tijd geven voor vredesbesprekingen, maar het geweld ging gewoon door. De eenheidsregering moet voor het einde van het jaar beklonken zijn.

Dit is de zoveelste poging van Kerry om een permanente wapenstilstand in Jemen te bewerkstelligen. Zes keer eerder beloofden de strijdende partijen de wapens neer te leggen. De regering van Barack Obama hoopt het conflict in Jemen nu op te lossen, voordat Obama het veld moet ruimen voor Donald Trump.

Burgeroorlog

De shi’itische Houthi-rebellen gingen in 2014 de strijd aan met het regeringsleger. De Houthi’s veroverden een groot deel van Jemen, maar stuitten op grote tegenstand toen Saoedi-Arabië zich vorig jaar in het conflict mengde. De Saoediërs deden dit omdat Iran de Houthi’s ondersteunt. De burgeroorlog kostte tot nu toe aan meer dan tienduizend burgers het leven, volgens cijfers van de Verenigde Naties.

Het grote aantal burgerslachtoffers is deels te wijten aan de vele luchtaanvallen van de Saoedische luchtmacht op onder andere de hoofdstad Sana’a. Die bombardeerden onder andere ziekenhuizen en fabrieken. Per ongeluk, is altijd de verklaring. Voor de zekerheid vertrok Artsen zonder Grenzen uit verschillende ziekenhuizen in Noord-Jemen. Het zou er te gevaarlijk zijn.

Wapenhandel

Het Verenigd Koninkrijk verdient goed aan het conflict: Britse bedrijven exporteerden ruim drie miljard pond aan militair materieel naar Saoedi-Arabië.

Ook de Verenigde Staten leverde wapens aan de Saoedische coalitie. De Amerikaanse regering maakte zich echter zorgen over het gebrek aan ervaring bij de Saoedi-Arabische troepen, die niet goed zouden weten hoe ze een luchtoffensief moesten uitvoeren. Dat bleek uit documenten die persagentschap Reuters in oktober in handen kreeg. Bij een bombardement op een begrafenis die meer dan 140 mensen het leven kostte werden brokstukken van Amerikaanse bommen gevonden.

In de nasleep van de Arabische lente in 2011 moest de Jemenitische president Saleh het land ontvluchten. Sinds zijn vlucht zijn groeperingen als Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland en de Houthi-milities in het machtsvacuüm gedoken.

    • Len Maessen