Israël pakt luidsprekermoskee af

Alsof er niets aan de hand was, schalde de islamitische gebedsoproep maandag nog gewoon vijf keer over de daken van de Oude Stad in bezet Oost-Jeruzalem. Ook in de christelijke wijk, naast de moslimwijk, is de zogeheten azan binnenshuis luid en duidelijk te horen.

Zondag werd een besluit genomen dat de reikwijdte van de oproep in Israël drastisch zou beperken. De Israëlische regering schaarde zich achter een voorstel om de oproeper, de muezzin, zijn luidspreker af te pakken. Het plan moet nog door de Knesset.

Volgens premier Netanyahu klaagden „burgers van alle religies” over geluidsoverlast. Hij wees naar Europese steden, waar ook regels bestaan om de aard en kwantiteit van de oproep te beperken. Knessetlid Moti Yogev (Het Joodse Huis) zei dat via luidsprekers tot geweld wordt aangezet.

Het plan stuitte op verzet van de Verenigde Lijst, de Palestijnse partijen in de Knesset. Fractievoorzitter Ayman Odeh noemde het „een volgende stap in een lange lijst met racistische en populistische wetten die een sfeer van haat en opruiing tegen de Arabische bevolking creëren”.

    • Derk Walters