‘Ik kan altijd nog wat bijverdienen als fotograaf’

Verdienen en uitgeven

Iris de Reus (58) is accountmanager bij werkbedrijf Werkse! van de Gemeente Delft. Daar helpt ze werkzoekenden weer aan een nieuwe baan. Samen met haar partner woont ze in een koophuis in Dordrecht.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Vroeger had ik een eigen galerie en verkocht ik handgemaakte sieraden en tassen. Ik leefde van een minimumloon, maar dat was geen probleem want mijn partner had ook een inkomen. Na tien jaar wilde ik wat anders en verkocht ik mijn woning en de zaak, en daarmee dus ook mijn baan. Ik ben met mijn partner twee jaar door Azië en Australië gaan reizen en moest alles opnieuw opbouwen toen ik terugkwam. Via een baan op Schiphol kwam ik uiteindelijk bij de Gemeente Delft terecht.

„Aanvankelijk kon ik daar, met enige omscholing, als manager op de afdeling uitkeringen aan de slag. Ik moest beoordelen welke mensen recht hadden op een uitkering en hoe we die vervolgens verder konden helpen. Later ben ik accountmanager geworden. Met mijn inkomen ben ik tevreden, ik kan ervan rondkomen. Bovendien krijg ik elk jaar een eindejaarsuitkering van ongeveer 2.289 euro en een levensloopregeling van 572 euro.

„We hebben al veel reorganisaties gehad en omdat ik ook niet meer de jongste ben, houd ik er wel rekening mee dat ook ik een keer zonder werk kan komen te zitten. Ik heb tien jaar een eigen onderneming gehad, dus onvoldoende pensioen opgebouwd. Daarom heb ik mijn hobby, fotografie, weer opgepakt en een opleiding gevolgd zodat ik ook professioneel aan de slag kan. Mocht mijn pensioen tegen die tijd niet toereikend zijn, dan kan ik nog wat bijverdienen.”

UIT

‘Mijn partner en ik noemen elkaar ook wel ‘Mr. en Mrs. Bonus’: we proberen altijd slim boodschappen te doen. Ik houd de aanbiedingen goed in de gaten en zoek online actiecodes op zodat we die kunnen gebruiken. Zo zijn er altijd wel leuke koopjes te vinden. En niet alleen voor boodschappen, ook vliegtickets proberen we op die manier bijvoorbeeld zo goedkoop mogelijk aan te schaffen.

„Tijdens onze twee jaar durende reis hebben we heel goedkoop geleefd. Zo’n 8 Amerikaanse dollar per dag was genoeg. Daar hebben we veel van geleerd. Het is voor ons niet per se meer nodig veel geld uit te geven, als het ook goedkoper kan. Maar echt zuinig zijn we ook niet. Als we bijvoorbeeld 20 euro hebben uitgespaard in de bonus, dan gaan we voor dat bedrag wél ergens lunchen of een borrel doen. Het geld wordt uiteindelijk dus ook wel uitgegeven. „Ik zet ook weleens iets op een spaarrekening: ik ben aan het sparen voor een nieuwe lens die 1.400 euro kost. Zeker een kwart van mijn salaris probeer ik iedere maand opzij te zetten om die lens te kunnen kopen.

„Aan schoenen geef ik gemakkelijk geld uit, ik ben echt een schoenenfreak. Ik zou eerder bezuinigen op kleding dan op nieuw schoeisel. Maar ook wat schoenen betreft let ik altijd op aanbiedingen. Je zult mij nooit het volle pond zien betalen voor een nieuw paar.”