‘Het prototype testte ik op mijn vrienden’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Joost Das (37) deed het gewoon. Hij stopte als onderzoeker en ontwikkelt nu spellen.

Hoogtepunt: „Toen ik voor het eerst een spel van mezelf in handen had en dat de wereld in kon sturen.”

Dieptepunt: „Een mislukte crowdfundingactie voor een van mijn spellen. Dat was echt een tegenvaller.”

Doodongelukkig

„Wat dapper! Dat zei iedereen toen ik overstapte van moleculair biologisch onderzoeker naar spelontwerper. Zelf vond ik er niet zoveel moedigs aan: van mijn baan in het laboratorium werd ik doodongelukkig en ik had voldoende spaargeld. Het voelde juist idioot het niet te doen.”

Het grafisch lyceum

„De reden dat ik in het verkeerde vak terechtkwam is achteraf gezien nogal onbenullig: een saaie open dag van het grafisch lyceum. Ik was dermate teleurgesteld dat ik koos voor een laboratoriumopleiding. Iets totaal anders, spannend en vrij uniek: wie staat er nu in een laboratorium?”

Gesjoemel met data

carriereSwitch-02

„Eenmaal afgestudeerd belandde ik in een gerenommeerd laboratorium dat voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht fundamenteel kankeronderzoek verricht. We keken, kort gezegd, wat er in de cellen misgaat bij het ontstaan van een tumor. Mijn collega’s kwamen uit alle hoeken van de wereld, dát vond ik leuk aan mijn baan. Het werk op zich vond ik wel oké. De spreekwoordelijke druppel was een gesprek met collega’s over een Amerikaans onderzoeksteam dat had gesjoemeld met data. In plaats van verontwaardiging was de tendens: ‘Hoe gaan wij hier gebruik van maken?’

Bestseller

„Op dat moment was ik in mijn vrije tijd al druk bezig met bordspellen ontwerpen. Gewoon voor de lol, omdat ik wilde weten of ik het zelf kon. Ik had een lijstje gemaakt met eisen waaraan mijn eerste spel moest voldoen: geen geluksfactor, twee spelers, een vlot tempo. Het prototype testte ik op mijn vrienden. Toen ik zag hoe ze in gedachten verzonken avonden lang achter mijn ontwerp zaten, besloot ik het te proberen. Inmiddels is dat 4,5 jaar geleden en doe ik grafisch werk voor andere speldesigners. Van mijn eigen bordspellen kan ik niet rondkomen. Althans: nóg niet. Onlangs ging de crowdfundingcampagne voor mijn nieuwste spel online: Hylaria. Nu maar hopen dat het een bestseller wordt.”

    • Steffi Weber