Lady Gaga schrijft essay: ‘vrouwen moeten nu vechters zijn’

Feminisme In een essay voor modeblad Harper’s Bazaar schrijft Lady Gaga dat vrouwen gevoelens van kwetsbaarheid en woede meer mogen toelaten.

Lady Gaga tijdens de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Foto Chris Keane/Reuters

In het Amerikaanse modeblad Harper’s Bazaar heeft popartiest Lady Gaga een essay geschreven over wat het volgens haar betekent om nu een vrouw te zijn.

„Een vrouw moet nu een vechter zijn, een overlever. Je moet gevoelens als schaamte, woede en verdriet toelaten.”

Vaak, schrijft Gaga, zijn vrouwen bang om zich uit te spreken, omdat ze dan al snel voor emotioneel of dramatisch worden aangezien. „Het kost veel kracht om die gevoelens wel toe te laten.”

Gaga, die eigenlijk Stefani Joanne Angelina Germanotta heet, schrijft haar essay aan de hand van haar familiegeschiedenis. Haar vaders zus, Joanna, stierf voordat Gaga geboren was, maar ze voelt een sterke verbondenheid met haar. „Het beste waar ik de relatie met Joanna mee kan vergelijken, is de relatie met een engel of een geest of waar je ook in gelooft.” Joanna werd als tiener aangerand en betast, zo vertelt Gaga verder. Toen ze tijdens de verkiezingscampagne de opname van de Republikeinse kandidaat Donald Trump hoorde waarin hij zei ‘grab them by the pussy’, moest ze denken aan Joanna.

„Hier zijn we dan, in 2016. Het feit dat als het over vrouwen gaat dit soort taal nog steeds overal wordt gebruikt - op televisie, in de politiek - was voor mij een eyeopener.”

Tijdens de campagne voerde Gaga campagne voor Hillary Clinton. De tekst gaat verder onder de video.

Gaga’s essay was al geschreven voor de uitslag van de verkiezingen. Als afsluiter schrijft ze:

„Is het niet tijd om het korset af te doen? Als iemand die ze graag draagt, zeg ik: het is tijd.”

    • Diederik Huffels