Groningen wil asielzoekers uit veilige landen sneller uitzetten

Hiermee moet onder meer worden voorkomen dat criminele asielzoekers uit dergelijke landen lang in Nederland blijven.

Burgemeester Peter den Oudsten spreekt op de Grote Markt tijdens de manifestatie Vluchtelingen Welkom in Groningen.
Burgemeester Peter den Oudsten spreekt op de Grote Markt tijdens de manifestatie Vluchtelingen Welkom in Groningen. Foto: Siese Veenstra - ANP

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) wil de procedure voor het uitzetten van asielzoekers uit veilige landen drastisch inkorten. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester dinsdag. Op dit moment duurt het maanden voordat asielzoekers uit deze landen kunnen worden uitgezet. De burgemeester wil de procedure inkorten tot hooguit twee weken.

Met het sneller uitzetten van asielzoekers moet onder meer worden voorkomen dat criminele asielzoekers uit veilige landen lang in Nederland blijven. Den Oudsten maakt zich zorgen over een groep zakkenrollende asielzoekers die de binnenstad van Groningen terroriseren, meldde het Dagblad van het Noorden eerder op dinsdag. De afgelopen weken werden zo’n twintig asielzoekers opgepakt op verdenking van beroving en zakkenrollerij. Zij zijn met name afkomstig uit Noord-Afrika, Bulgarije, Georgië en Oekraïne. Er zijn ook Nederlanders opgepakt wegens zakkenrollen. Vijf of zes asielzoekers moeten voor de snelrechter verschijnen.

Dijkhoff: Den Oudsten heeft groot gelijk

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is volgens Den Oudsten bezig met een versnelde procedure om asielzoekers uit te zetten. De VVD heeft al aangekondigd om het onderwerp dinsdag te zetten tijdens het vragenuurtje.

In een reactie op de wens van Den Oudsten liet Dijkhoff weten dat de burgemeester “groot gelijk” heeft:

“Ik ben het ook zat. Ze maken misbruik van het systeem dat we hebben voor echte vreemdelingen.”

Dijkhoff zei dat hij niet veel aan de overlast heeft kunnen doen, onder meer omdat Marokko niet meewerkt aan gedwongen terugkeer. De staatssecretaris schrapte dinsdag de vertrekpremie die Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers krijgen als ze vrijwillig terugkeren na hun afgewezen asielverzoek.

Twitter avatar arnorutte Arno Rutte Schokkend! Marokkaanse ‘asielzoekers’ trekken rovend door Stad Groningen. Aangemeld voor het #vragenuur van morgen. https://t.co/ZH7JeEByqQ

In september besloot de gemeente Groningen om enkele honderden vluchtelingen in de stad op te vangen.