Formule 1-icoon Ron Dennis na 35 jaar en 17 wereldtitels weggestuurd bij McLaren

Ron Dennis moet zijn functies als directeur van het Formule 1-team McLaren na 35 jaar neerleggen. De aandeelhouders van de Britse renstal willen niet meer met hem verder. De 69-jarige Dennis is voor een kwart eigenaar van het team uit Woking, maar de twee andere eigenaren, die de overige 75 procent bezitten, hebben besloten dat hij weg moet.

De Engelsman kreeg eerder al te horen dat hij op een zijspoor gezet zou worden. Hij heeft dit nog proberen aan te vechten, maar kon zijn vertrek niet voorkomen. „Ik ben zeer teleurgesteld in de aandeelhouders dat ze deze beslissing hebben doorgedrukt, ondanks waarschuwingen van het management”, zei Dennis in een verklaring. „De redenen waarom ik weg moet, slaan helemaal nergens op. Mijn manier van leiding geven is altijd hetzelfde geweest en heeft McLaren in staat gesteld twintig wereldtitels in te winnen en uit te groeien tot een business waar 850 miljoen pond in omgaat.”

Dennis kreeg in 1981 de volledige controle bij McLaren en onder zijn leiding vierde het team grote successen met tien wereldtitels voor Niki Lauda (1984), Alain Prost (1985, 1986, 1989), Ayrton Senna (1988, 1990, 1991), Mika Häkkinen (1998, 1999) en Lewis Hamilton (2008). Ook werden in die periode zeven constructeurstitels gewonnen, het klassement voor teams. Vooral de rivaliteit tussen Prost en Senna leverde iconische gevechten op tussen twee coureurs die veel beter waren dan de rest van het veld. Het waren de hoogtijdagen voor Dennis’ McLaren.

De laatste jaren vallen de prestaties echter zwaar tegen. De aandeelhouders willen een andere weg inslaan met het team. In het huidige seizoen spelen oud-wereldkampioenen Fernando Alonso (tiende) en Jenson Button (vijftiende) geen rol van betekenis.

Dennis wil bij McLaren betrokken blijven. „Ik zal mijn aandelen en positie gebruiken om de belangen van McLaren te beschermen. Bovendien ben ik van plan om een nieuw technologisch investeringsfonds te lanceren zodra mijn contractuele verplichtingen zijn afgelopen.” (ANP/NRC)

    • Bart Hinke