Eurocommerce

Eis: vier jaar cel voor vastgoedman Visser

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen voormalig Eurocommerce-topman Ger Visser (63) en zijn familie.

Eurocommerce was de grootste kantoorontwikkelaar van Nederland en ging in 2012 failliet. Op dat moment stond zo’n 700 miljoen euro aan leningen uit bij banken. Rabobank was met 300 miljoen euro de grootste schuldeiser.

Het OM beschuldigt Visser ervan dat hij, toen het financieel niet goed ging met zijn vastgoedconcern, met een valse voorstelling van zaken voor vele miljoenen aan kredieten van banken heeft losgekregen. En toen zijn bedrijf niet meer te redden was heeft Visser volgens het OM met hulp van zijn vrouw en kinderen in het zicht van het faillissement miljoenen weggesluisd. Bij dat wegsluizen speelde de prijswinnende paardenstal Eurocommerce een belangrijke rol.

„Het zo ernstig op grote schaal inbreuk maken op het principe van integer zaken doen dient voor een ieder duidelijk afgestraft te worden”, stelde de officier van justitie maandag in Almelo. Daarom eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegen Visser (63). Tegen de vrouw van Visser eist het OM twee jaar celstraf omdat zij zou hebben meegewerkt aan de constructies en het contant opnemen en verbergen van geld. „Het ging om ettelijke miljoenen euro’s, teneinde haar luxueuze leven veilig te stellen”, aldus de officier.

Tegen Vissers zoon eist het OM een jaar celstraf en tegen zijn dochter 10 maanden. Hen wordt onder andere het medeplegen van faillissementsfraude verweten. Volgens justitie zijn zij „meegetrokken in dit familiedrama” en zowel slachtoffer als dader.

De rechtbank doet op 16 december uitspraak.

    • Camil Driessen