‘EU wil 5 euro van reizigers uit landen zonder visumplicht’

Reizigers uit onder meer de VS moeten nu vooraf een aanvraag invullen, vergelijkbaar met het Amerikaanse ESTA-systeem.

Een douanier controleert een paspoort op Schiphol.
Een douanier controleert een paspoort op Schiphol. Foto Robin Utrecht / ANP

Reizigers uit de zestig landen die geen visumplicht hebben om naar staten in de Schengenzone te reizen, moeten vooraf een aanvraag gaan indienen om toegelaten te worden. Dat gaat vijf euro kosten. De Europese Commissie presenteert dat voorstel woensdag, maar verschillende media waaronder The Financial Times beschikken al over de inhoud van het voorstel.

Het EU Travel Information and Authorisation System (ETIAS) is vergelijkbaar met het ESTA-systeem dat de Verenigde Staten hanteren. Een potentiële reiziger moet vóór zijn reis allerlei gegevens invullen. Vervolgens wordt de naam van de reiziger door verschillende databases gehaald, zoals die van Interpol en Europol, en is het mogelijk dat de aanvraag wordt afgekeurd.

Onder de landen waarvan inwoners geen visum nodig hebben om de Schengenzone te betreden zijn de Verenigde Staten, Canada en Australië. De aanvraag blijft vijf jaar geldig. Ter vergelijking: een ESTA-goedkeuring blijft twee jaar geldig.

Europees veiligheidsbeleid

EU-landen die niet tot de Schengenzone behoren (Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk) vallen buiten het systeem. Inwoners daarvan kunnen zonder aanvraag vooraf naar Schengenlanden blijven reizen, al is het de vraag wat er met burgers van het VK gebeurt als dat land de EU verlaat. Implementatie van het systeem gaat 230 miljoen euro kosten en moet in 2020 van start gaan, zo schrijft The Financial Times. Volgens de Europese Commissie is het systeem bedoeld om de veiligheid van de Schengenzone te vergroten.

De EU heeft dit jaar, na de aanslagen in Parijs, Brussel en Nice, meerdere maatregelen genomen om de samenwerking op veiligheidsgebied te vergroten. De EU-commissaris van het VK die in augustus aantrad, heeft de nieuwe portefeuille veiligheid gekregen.