EU: nieuwe heffingen op staal uit China

Dumping

De Europese Commissie heeft voor een aantal Chinese staal- en ijzerproducten forse importheffingen opgelegd. De antidumpingsmaatregel, die het dagelijks bestuur van de Europese Unie maandag aankondigde, moet de Europese staalsector beschermen tegen overcapaciteit en ruimte geven op te krabbelen. De Commissie stelt importheffingen in van 43,5 tot 81,1 procent voor bepaalde naadloze buizen en pijpen van ijzer en staal. Deze worden onder meer gebruikt in energiecentrales en de bouw.

Onderzoek van de Europese Commissie, ingesteld na een klacht van de gezamenlijke Europese staalindustrie, wees uit dat de Chinese producten in Europa tegen „zware dumpprijzen” worden verkocht. Door deze dumppraktijken heeft de sector in de EU „aanmerkelijke schade” geleden, stelt de commissie. Zo komt er niet alleen meer Chinees staal naar Europa, ook het Chinese marktaandeel is in drie jaar flink gegroeid terwijl dat van Europees staal afnam. De import van Chinees staal ging van ruim 39.000 ton naar 42.539 ton, het marktaandeel steeg zo van 22,2 naar 26,8 procent.

De Europese sector heeft er flink onder te lijden: de productie nam af en daarmee ook de werkgelegenheid, zo concludeert de Commissie. „Belangrijker nog is dat de bedrijfstak verlies is gaan lijden”, schrijft zij in de onderbouwing.

De maandag aangekondigde, voorlopige antidumpingsmaatregel geldt voor zes maanden. In de tussentijd moet de commissie besluiten of de heffingen daarna definitief worden en voor vijf jaar gaan gelden. Europa is al langer bezig dumping van goedkoop Chinees staal tegen te gaan. Er gelden al voor tal van Chinese staalproducten soortgelijke importheffingen.