Erik Velderman nieuwe directeur van FC Twente

Hij volgt Onno Jacobs op, die de reorganisatie moest leiden, maar daar van afzag.

Het FC Twente-stadion De Grolsch Veste.
Het FC Twente-stadion De Grolsch Veste. Foto Vincent Jannink / ANP

Erik Velderman is vanaf 2017 de nieuwe operationeel en financieel directeur van FC Twente. Samen met Jan van Halst (commerciële zaken) vormt hij dan de directie van de club. Dat meldt FC Twente op haar website.

Velderman (50) volgt interim-directeur Onno Jacobs op, die zijn werkzaamheden 30 november beëindigt. Jacobs moest de reorganisatie van de voetbalclub de komende tijd gaan leiden, maar zag daar van af.

Jacobs sleepte FC Twente, landskampioen van 2010, door een moeilijke periode. De club stond op het randje van een faillissement en werd eind vorig seizoen bijna teruggezet van de eredivisie naar de Jupiler League. Wegens financieel wanbeleid trok de KNVB de proflicentie in en verstrekte het daarna licentie voor de eerste divisie. Nadat FC Twente beroep aantekende, mocht de club toch in de eredivisie blijven. Wel kregen de Tukkers een boete van 181.000 euro.

Lees ook over die zaak: De mooiste overwinning in 50 jaar

Headhuntersbureau

De Raad van Commissarissen schakelde een gespecialiseerd headhuntersbureau, Holtrop Ravesloot, in om Velderman te vinden. Velderman, inwoner van Hengelo, werkte sinds 2010 als financieel directeur bij Volker Wessels Telecom in Amersfoort (1.600 medewerkers) en daarvoor bij NS en NedTrain. Hij heeft geen voetbalachtergrond. Jan Schutrups, RvC-voorzitter, zegt in het persbericht:

“Het gaat hier immers om een sleutelpositie binnen FC Twente. Financiële stabiliteit en transparantie zijn kernvoorwaarden voor de toekomst van FC Twente. (…) Wij hebben de overtuiging dat hij de juiste man op de juiste plek is om de komende periode, in hechte samenwerking met Jan van Halst, verder te werken aan het financiële, operationele en sportieve herstel van FC Twente.”

Erik Velderman is naar eigen zeggen “supergemotiveerd” om bij FC Twente aan de slag te gaan:

”FC Twente moet op bedrijfsmatig vlak, net als op sportief vlak, terug naar de subtop. (…) “Gewoon doen” is daarbij essentieel. Het verder vorm en inhoud geven aan de beleidsvisie ‘FC Twente 2020’ zie ik als een stevige klus.”