‘Een op vier overweegt stoppen door nieuwe zzp-wet’

Een bemiddelingsbureau ondervroeg ruim 1.700 zzp’ers. De Wet DBA is dit jaar ingevoerd en krijgt veel kritiek.

Zzp'ers aan het werk in een verzamelgebouw in Amsterdam.
Zzp'ers aan het werk in een verzamelgebouw in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het invoeren van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) zorgt ervoor dat een kwart van de zzp’ers overweegt te stoppen als zelfstandige. Die conclusie trekt bemiddelingsbureau HeadFirst na een peiling onder ruim 1.700 zzp’ers.

Bij een peiling van het bureau in april gaf nog 12 procent aan dat te overwegen. Van de ondervraagden zegt 74 procent dat het door de invoering van de wet lastiger is om opdrachten te krijgen.

Modelcontract

Onder de Wet DBA is de oude Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelcontracten. Volgens de regering moet dat schijnzelfstandigheid tegengaan. Er moet onder meer contractueel worden vastgelegd dat een zzp’er geen verkapt dienstverband bekleedt.

Maar er is vanaf het begin ook veel kritiek op de wet. Zo zou de Wet DBA veel meer administratieve lasten met zich mee brengen voor zowel zzp’er als opdrachtgever. 67 procent van de zzp’ers en 82 procent van de opdrachtgevers zegt inderdaad meer administratie werkzaamheden te hebben.

Ander kritiekpunt is dat de angst voor naheffingen onder bedrijven groter geworden is. Daardoor worden zzp’ers vervangen door uitzendkrachten of gedwongen via een payrollconstructie te gaan werken.

Meer dan vier op de tien zzp’ers zegt dat ze met opdrachtgevers te maken krijgen die hen niet meer rechtstreeks in willen huren. Als dat het geval was moest de helft van hen voortaan via een payrollconstructie gaan werken. Van de ondervraagde bedrijven zegt een derde alle zzp’ers alleen nog maar via een andere fiscale constructie in te willen huren, bijvoorbeeld payrollen.

Overgangsjaar

De Belastingdienst doet er gemiddeld tien weken over om modelcontracten goed te keuren, en wijst veel modelcontracten af. Daardoor verkeren opdrachtgevers en zzp’ers soms ook lang in onzekerheid. Toen de wet op 1 mei 2016 werd ingevoerd, werd ook afgesproken dat er tot 1 mei 2017 sprake zou zijn van een overgangsperiode. Vanaf dan moet iedereen zich aan de Wet DBA houden.

In de tussentijd zullen geen boetes opgelegd worden door de Belastingdienst, zo maakte staatssecretaris Wiebes bekend bij een tussentijdse evaluatie van de wet in september.