Economie eurozone groeit gestaag met 0,3 procent

Op één land na had Nederland vorig kwartaal de sterkst groeiende economie van de eurozone.

Foto: Jonas Roosens / ANP

De economie van de landen in de eurozone is vorig kwartaal met 0,3 procent gegroeid. Dat is hetzelfde tempo als een kwartaal eerder, zo maakte het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

De Nederlandse economie was vorig kwartaal een van de sterkst groeiende binnen de eurozone. Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland viel 0,7 procent hoger uit dan in het tweede kwartaal, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekend. Alleen de Portugese economie groeide sneller.

Lees ook: Nederlandse economie groeit met 0,7 procent.

De Duitse economie is vorig kwartaal minder sterk gegroeid. Het nationale statistiekbureau signaleerde een groei van 0,2 procent, tegen 0,4 procent in het voorgaande kwartaal. De groei zwakte met name af door de export, die veel last heeft van de tegenvallende wereldhandel en de groeiende economische onzekerheid na het referendum over de Brexit. Beter ging het op de arbeidsmarkt en bij consumenten, die hun koopkracht zagen toenemen.

In Frankrijk is het bbp met 0,1 procent toegenomen, na een krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal. De totale productie van goederen en diensten ging langzaam achteruit, terwijl de koopkracht van consumenten sterk afnam. De investeringen die werden gedaan in het buitenland bleven dit kwartaal gelijk. In Spanje is de economie met 0,7 procent gegroeid ten opzichte het kwartaal ervoor.

Eerste berekening

De kwartaalcijfers van de Eurozone zijn gebaseerd op een eerste raming. Eind november publiceren nationale statistiekenbureau’s een tweede berekening van de aangevulde statistieken.

    • Charisma Pical