Duitse politie doet invallen salafistische organisatie

De organisatie ‘Die wahre Religion’ zou meer dan honderd strijders naar Syrië en Irak hebben gestuurd.

REUTERS/Reuters TV

De Duitse politie heeft op dinsdagochtend invallen gedaan bij honderden woningen en kantoren van een salafistische organisatie die strijders naar Syrië en Irak zou hebben gestuurd. Het gaat om de vereniging ‘Die wahre Religion’, die sinds vandaag verboden is door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat melden Duitse media.

Het gaat om een grote politieactie: de Duitse politie heeft in totaal meer dan tweehonderd invallen gedaan, in tien deelstaten. Er vonden 65 invallen plaats in de deelstaat Hessen, waarvan 15 in Frankfurt. Eerder dit jaar kampte Duitsland met meerdere terroristische aanslagen in korte tijd. De Duitse politie is sindsdien beducht op een grotere aanslag op het land en is daarom zeer actief op het vlak van terreurpreventie.

Die wahre Religion

Die wahre Religion was in Duitsland voornamelijk bekend om hun ‘Lies!’ (Lees!) acties. Ze deelden bij deze acties korans uit op straat. Volgens bronnen van de Duitse veiligheidsdiensten zouden ten minste 140 aanhangers van Die wahre Religion zijn afgereisd naar Syrië en Irak, schrijft het Duitse persbureau DPA. De leider van Die wahre Religion, Ibrahim Abou-Nagie, is opgepakt door de politie.

De organisatie en deelname aan Lies!-acties zijn nu verboden door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het verdelen van korans is niet verboden, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière op dinsdag in een persconferentie, alleen het “misbruik van religie door personen, die zich op de Islam beroepen om terroristische organisaties te ondersteunen”. “Het leven van moslims heeft een veilige, vaste plaats in Duitsland.”