Dijkhoff schrapt vertrekpremie voor Marokkaanse asielzoekers

Asielverzoeken Veel Marokkanen vragen hier asiel aan, maar dat is kansloos. Volgens Dijkhoff denken ze dat hier „zakken geld liggen te wachten”.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) schrapt de vertrekpremie die Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers krijgen als ze vrijwillig terugkeren na hun afgewezen asielverzoek. Hij wil hiermee voorkomen dat er meer Marokkanen en Algerijnen naar Nederland komen. De vertrekpremie is bedoeld om afgewezen asielzoekers te stimuleren om te vertrekken. Dijkhoff wil het beeld pareren dat in Nederland „zakken geld liggen te wachten”, zei hij dinsdag.

Het aantal asielzoekers uit Marokko en Algerije stijgt sinds de zomer. Vorige maand kwam een op de drie asielverzoeken van mensen uit deze landen, bleek maandag uit nieuwe asielcijfers. Een op de drie eerste asielaanvragen werd gedaan door mensen uit Marokko en Algerije. Bijna 400 Marokkanen en 270 Algerijnen vroegen in oktober asiel aan, zo bleek uit de cijfers van de IND.

Dijkhoff heeft geen verklaring voor de stijging. Bijna driekwart komt naar Nederland na afgewezen te zijn in een ander EU-land. Zij worden direct teruggestuurd naar het land waar ze hun eerste asielaanvraag hebben gedaan. Andere asielaanvragen worden in behandeling genomen, maar vrijwel altijd afgewezen. Marokko en Algerije zijn door het kabinet bestempeld als ‘veilige landen van herkomst’.

‘Niet de makkelijkste landen’

Na hun afwijzing is het nauwelijks mogelijk om Marokkanen en Algerijnen te laten terugkeren naar hun thuislanden, omdat die niet meewerken aan gedwongen uitzettingen. „Het zijn niet de makkelijkste landen”, zegt Dijkhoff. Waarschijnlijk belanden veel van deze migranten in de illegaliteit. Voor illegale Marokkanen is het verblijf in Nederland relatief eenvoudig, dankzij de grote Marokkaanse gemeenschap hier.

Het is onzeker wat het effect zal zijn van het schrappen van de vertrekpremie. Mogelijk willen hierdoor nóg minder mensen vrijwillig terugkeren. Dijkhoff zegt het vooral te doen om de toestroom van nieuwe Noord-Afrikaanse migranten te voorkomen. „Ik wil uitstralen dat het geen zin heeft om te komen.”

Zakkenrollers

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten zei maandag dat zijn stad last heeft van zakkenrollende Noord-Afrikaanse asielzoekers. „Ik vind dat we dergelijke individuen per kerende post terug moeten sturen”, zei hij tegen Dagblad van het Noorden.

„Hij heeft groot gelijk”, zegt Klaas Dijkhoff. „Ik ben het ook zat. Ze maken misbruik van het systeem dat we hebben voor echte vreemdelingen.” Dijkhoff zegt dat hij hier niet veel tegen deze overlast kan doen. Juist omdat Marokko niet meewerkt aan gedwongen terugkeer. Er zit nog niet veel schot in de diplomatieke contacten hierover, zegt Dijkhoff. „Dit is echt een zaak van lange adem.”