Derde interne onderzoek naar lid ondernemingsraad politie

Vorige week stapte de voltallige COR op nadat korpschef Akerboom zei dat uitgaven jarenlang “ondoelmatig en disproportioneel” waren.

Korpschef Erik Akerboom op 1 november voor aanvang van de persconferentie over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman. Het gaat om de rol die de oud-korpschef heeft gespeeld bij misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie (COR). Foto Bas Czerwinski / ANP

De politie heeft een intern onderzoek gestart naar een lid van de inmiddels opgestapte Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Het is het derde onderzoek dat voortkomt uit het oriënterende onderzoek naar de bestedingen van de COR, schrijft de politie op haar website.

Het onderzoek zal worden verricht door de integriteitsafdeling van de politie. Om wie het gaat, wil de politie niet bekendmaken. Politieredacteur van NRC Marcel Haenen heeft echter begrepen dat het om de voormalige penningmeester van de COR gaat.

Exorbitante uitgaven

Vorige week maandag stapte de voltallige, ruim dertig leden tellende, COR op. Dat besluit kwam nadat korpschef Erik Akerboom had gezegd dat de uitgaven van de COR jarenlang “ondoelmatig en disproportioneel” zijn geweest. Onder voorzitterschap van Frank Giltay zijn onder meer tienduizenden euro’s uitgegeven aan feestjes, etentjes en adviseurs.

Akerboom deed in oktober aangifte tegen Giltay, nadat uit het oriënterend onderzoek mogelijk strafbare feiten naar boven waren gekomen. Giltay legde al in juni zijn werk neer in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Tijdlijn over de affaire rond de COR. Tekst loopt door onder de graphic.

Vorige week kondigde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) al extern onderzoek aan naar de rol van oud-korpschef Gerard Bouman, die vanwege de affaire ook zijn functie als adviseur van de politie tijdelijk neerlegde. De in maart opgestapte Bouman heeft de schijn gewekt dat hij als korpschef de medezeggenschapsraad omkocht om in te stemmen met de reorganisatieplannen van de Nationale Politie. Van der Steur laat ook extern onderzoeken welke rol zijn voorganger Ivo Opstelten (VVD) en hijzelf speelden bij de geldverspilling. Als minister is hij politiek verantwoordelijk voor de politie.

Lees ook de politiecolumn: Te grote loyaliteit onderling is kenmerk politiecultuur

Voor beslissingen binnen de politie is de COR nodig. Vorige week was nog onduidelijk hoe dat wordt opgelost.

    • Menno Sedee