Daling van de werkloosheid het sterkste sinds tien jaar

Groeispurt economie

En weer is de Nederlandse economie gegroeid, zo meldde het CBS dinsdag.

Opleving van de economie versnelt

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 26.000, het aantal vacatures steeg met 7.000 en de werkloosheid nam af met 37.000 personen. De werkloosheid daalde daarmee het sterkst van de afgelopen tien jaar. Sinds begin 2015 is er een kwart miljoen banen bijgekomen, en de totale werkgelegenheid is nu 66.000 banen groter dan vóór de Lehman-crisis van 2008.

Dit berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Opvallend is dat het aantal banen in tijdelijke of vaste dienst met 34.000 steeg, terwijl het aantal banen voor zelfstandigen en zzp’ers juist met 8.000 afnam.

De krimp van het aantal banen voor zzp’ers en zelfstandigen is voor het vierde kwartaal op rij zichtbaar, en vormt een contrast met jaren van groei van het aantal zzp’ers en zelfstandigen: een op de vijf banen is momenteel een zelfstandigenbaan.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is de groei op de arbeidsmarkt een gevolg van het aantrekken van de Nederlandse economie. Van het tweede tot het derde kwartaal groeide het volume van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,7 procent. Dat is fors meer dan de economische groei in de ons omringende landen, die bleef steken op 0,2 procent van kwartaal op kwartaal. Het is voor het tiende kwartaal op rij dat het CBS groei signaleert voor de Nederlandse economie.

Van jaar op jaar gerekend bedroeg de economische groei 2,4 procent. „Zoals altijd volgt de arbeidsmarkt later dan de economische groei, maar nu lijkt duidelijk te worden dat het herstel ook hier is ingezet”, zegt Van Mulligen.

„Bij economisch herstel op de arbeidsmarkt is een aantal stadia zichtbaar. Eerst wordt personeel op uitzendbasis aangenomen, vervolgens gaan werkgevers ze met flexcontracten en uiteindelijk vaste contracten in dienst nemen. In dat laatste stadium zijn we nu aangeland.”

De economische groei wordt vooral gedragen door toegenomen investeringen, een gestegen consumptie en een groei van de export. Bedrijven kochten fors meer computers en gaven daarbij meer uit aan vervoermiddelen. Er werd onder meer geïnvesteerd in vliegtuigen, vrachtwagens en opleggers.

Ook de consument was bereid meer te besteden. Nederlanders gaven vooral meer uit aan horeca en recreatie. In oktober bereikte het consumentenvertrouwen het hoogste punt in negen jaar.

    • Maarten Schinkel