Criminaliteit slechts in een op de drie gevallen gemeld

Van slechts 36 procent van alle criminaliteitsdelicten maken slachtoffers melding bij de politie.

Inbreker. Beeld ter illustratie. Foto Roos Koole/ANP

Van alle criminaliteit waarvan Nederlanders het afgelopen jaar slachtoffer werden, werd slechts in 36 procent van de gevallen melding gedaan bij de politie. In totaal gaat het om 4,4 miljoen delicten van traditionele criminaliteit, zoals gewelds-, vermogens- of vandalismedelicten, in 2015.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van alle Nederlanders ouder dan 15 jaar zegt 18 procent, omgerekend 2,4 miljoen mensen, het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geworden van een vorm van criminaliteit. De regelmaat waarmee slachtoffers naar de politie stappen is volgens de cijfers sinds 2012 niet veranderd, met uitzondering van vandalisme. Er wordt steeds minder vaak melding gemaakt van vernieling van privébezit zoals een auto, huis of tuin.

Slachtoffers van vandalisme melden zich sowieso het minst vaak bij de politie. Dat gebeurt in een op de vijf gevallen. Aan de andere kant van het spectrum staan woninginbraken, waarbij in bijna 90 procent van de gevallen melding wordt gedaan. Cybercrime, door het CBS niet gerekend tot traditionele criminaliteit maar wel goed voor 2,6 miljoen delicten in 2015, wordt maar in 13 procent van alle incidenten gemeld.

‘Het helpt toch niet’

Het CBS schrijft dat volgens slachtoffers van criminaliteit de belangrijkste twee redenen om niet naar de politie te gaan zijn dat “het toch niet helpt” of dat het “niet belangrijk is”. Mensen die wel melding doen vinden het belangrijk dat de politie op de hoogte wordt gesteld, of doen het vanwege de verzekering.

Lees ook: Politie gaat bij aangifte onderzoeken of slachtoffer kwetsbaar is

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen melding maken van een delict en aangifte doen. Over de hele linie ligt het aantal aangiftes lager. Zo wordt er slechts in 26 procent van alle delicten aangifte gedaan.

    • Sam de Voogt