Communicatieprobleem

Ombudsman onderzoekt klachten over buitengewoon opsporingsambtenaren

De Nationale ombudsman is maandag begonnen met een onderzoek naar burgerklachten over buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat boa’s beter moeten worden getraind in hun communicatie met burgers. Die ervaren regelmatig misverstanden of conflicten met opsporingsambtenaren. Boa’s worden ingezet voor handhaving, toezicht en opsporing van strafbare feiten. Onder boa’s vallen onder meer stadswachten, tramconducteurs en boswachters. Het aantal opsporingsambtenaren is de afgelopen tijd sterk toegenomen, tot 23.500 mensen. Dat is deels het gevolg van bezuinigingen bij de politie, waarbij politietaken zijn overgenomen door boa’s. De ombudsman verwacht het onderzoek in februari 2017 te kunnen afronden. (NRC)