Opinie

    • Bas Kist

Champagne in het ijs

Supermarktketen Aldi is in Duitsland in een juridissche strijd verwikkeld over ijs dat ze verkopen onder de naam Champagner Sorbet.

De Franse champagneboeren, verenigd in het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), zitten als een bok op de haverkist. Iedereen die de naam champagne gebruikt voor wijn die niet uit de Champagnestreek komt, krijgt het met de boeren aan de stok.

De naam champagne is door het CIVC geregistreerd als beschermde oorsprongsbenaming, net als bijvoorbeeld parmaham of fetakaas. De boeren willen elk commercieel gebruik van de naam champagne verbieden. Aldi’s Champagner Sorbet schijnt daadwerkelijk 12 procent champagne te bevatten. De vraag is nu of het CIVC ook dergelijk gebruik kan verbieden.

De hoogste Duitse rechter weet het ook niet meer en heeft onlangs het Europese Hof om uitleg gevraagd. Volgens de Aldi is Champagner Sorbet in de Duitse ‘taal- en kookliteratuur’ gewoon een gebruikelijke benaming voor ijs met champagne. In Nederland won het CIVC eerder een zaak tegen Unilever, dat bij het 70-jarig bestaan van Andrélon een speciale Champagne Shampoo op de markt had gebracht.