Brussel

Rapport EY: ‘Junckerplan levert geld en banen op’

Het zogeheten Junckerplan werkt. Althans, die conclusie trekt de Europese Commissie uit een evaluatierapport van accountantsbureau EY dat maandag is vrijgegeven. EY stelt dat investeerders weer geld steken in grote Europese infrastructuur- en innovatieprojecten, over de streep getrokken door garanties van de Europese Investeringsbank en de EU. Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, zoals het plan van Europese Commissie-voorzitter Juncker officieel heet, genereert extra investeringen en banen. De commissie is van mening dat het initiatief na 2018 uitbreiding en versterking verdient. In september stelde Juncker voor het fonds te verdubbelen tot 630 miljard. Vrijdag publiceerde de Europese Rekenkamer het advies juist niet te veel haast te maken met uitbreiding van het plan. (ANP)