Bpost: overname kan nog

Post De topman van Bpost ziet nog kansen voor een niet-vijandige overname van PostNL. De Tweede Kamer wil PostNL beschermen.

Foto ANP

Een overname van PostNL door het Belgische postbedrijf Bpost is nog mogelijk. Dat zei Koen Van Gerven, bestuursvoorzitter van Bpost, dinsdag op een beleggersbijeenkomst in Antwerpen, meldt de Belgische krant De Tijd.

„De deal is nog niet van de baan”, zei Van Gerven tijdens een toelichting van de strategie voor de komende vijf jaar. Vrijdag wees PostNL een voorstel voor overname af, onder meer uit vrees voor controle door de Belgische overheid.

De afwijzing is volgens Van Gerven niet definitief: „Men heeft me verteld dat ik die brief moet lezen als volgt: ze hebben de deur dichtgeslagen maar er staat nog een venster op een kier. Ik ga nu op zoek naar een ladder om langs dat venster binnen te geraken.’’

Van Gerven liet weten dat er geen vijandig bod zal komen. De verwachting is dat Bpost het bod zal verhogen, van de aanvankelijke 5,65 euro per aandeel tot mogelijk 6,10 euro. De druk van aandeelhouders op de top van PostNL zal dan toenemen.

Behalve top en ondernemingsraad van PostNL heeft ook het kabinet zich tegen een overname uitgesproken. Premier Rutte en minister Kamp (Economische Zaken, VVD) spraken van een „een stap terug’’ verwijzend naar de privatisering van PostNL. Bpost is voor 51 procent in handen van de Belgische staat, na een overname wordt dat 40 procent.

De Tweede Kamer sprak dinsdagavond met Kamp in een ingelast debat. Bijna alle partijen – op VVD en D66 na– willen dat het kabinet zich inspant om een overname te blokkeren. Ook al is Kamp geen voorstander van overname door een buitenlands staatsbedrijf, hij benadrukte dat de beslissing bij de aandeelhouders ligt. Afgezien van het Nederlandse standpunt in België uitleggen kan het kabinet weinig doen. Post is geen ‘vitale infrastructuur’ met beschermingsopties, bleek al vier keer uit onderzoek. De nationale veiligheid of de openbare orde zijn niet in het geding.