Bombardementen op Aleppo door regime na weken hervat

Ook Rusland voerde aanvallen uit in Syrië, voor het eerst vanaf de Admiraal Koeznetsov, het enige Russische vliegdekschip.

Schade na een bombardement op Aleppo in oktober.
Schade na een bombardement op Aleppo in oktober. Foto AP

De Syrische luchtmacht is dinsdag weer begonnen met het aanvallen van Oost-Aleppo. Dat heeft de Syrische staatstelevisie bekendgemaakt. Sinds 18 oktober hadden Rusland en het regime van Assad hun bombardementen op de het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo gestaakt. Bij de bombardementen op dinsdag zouden al drie mensen zijn omgekomen.

Rusland heeft gezegd op andere delen van Syrië luchtaanvallen te hebben uitgevoerd. Daarbij hebben ze volgens de Russische minister van Defensie Shoigu voor het eerst gebruikgemaakt van de Admiraal Koeznetsov, het enige vliegdekschip van het Russische leger, aldus persbureau Reuters. SU33-gevechtsvliegtuigen hebben de bombardementen uitgevoerd, na van het vliegdekschip te zijn opgestegen.

In juli werd de Admiraal Koeznetsov naar de Middellandse Zee gestuurd om te patrouilleren. Afgelopen week zou de Russische marine een Nederlandse onderzeeër hebben weggejaagd die de Admiraal Koeznetsov op twintig kilometer afstand volgde.

Ultimatum

De Russen zeggen doelen van Islamitische Staat en Jabhat Fatah al-Sham, voorheen gelieerd aan Al-Qaeda, te hebben aangevallen. Over Aleppo zei minister Shoigu niets. Volgens Rusland houdt het land zich nog altijd aan de afspraak Oost-Aleppo niet aan te vallen.

Half oktober werd er na weken van hevige bombardementen afgesproken de luchtaanvallen op Oost-Aleppo voorlopig te staken. Rusland stelde de rebellen daarbij een ultimatum om Oost-Aleppo te verlaten. Daar hebben ze geen gehoor aan gegeven.