Bankapp Bunq begint met handherkenning voor betaling

Gebruikers moeten een foto van vier vingers maken. Eerder al werd online betalingen accorderen met vingerafdrukken en selfies geïntroduceerd.

Foto Remko de Waal / ANP

De ouderwetse pincode krijgt nog meer concurrentie. Nadat viercijferige codes in betaalapps eerder al grotendeels overbodig werden gemaakt door vingerafdrukken (ING) en selfies (Mastercard), presenteert de Nederlandse internetbank Bunq dinsdag weer een nieuwe biometrische identificatiemethode voor het doen van onlinebetalingen: handherkenning.

Door het maken van een foto van vier vingers kunnen gebruikers van de Bunq-app bewijzen dat ze echt zijn wie ze zeggen te zijn. De app gebruikt de afbeelding van de vingerafdrukken om een codereeks te produceren die deze vergelijkt met de reeks van een eerder gemaakte scan.

Lees ook over Bunq: Bunq: ‘WhatsApp voor banken’

Met de camera van een smartphone kunnen gebruikers een foto maken van vier vingers van één hand. Door gebruik te maken van de flits werkt de handscan volgens Bunq ook goed in het donker, wat een voordeel zou zijn ten opzichte van bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Sommige vingerafdruklezers functioneren minder goed met koud weer, maar ook daar heeft de nieuwe technologie geen last van omdat die gebruik maakt van de camera, volgens Bunq.

Bunq bestaat bijna een jaar en maakt geen cijfers bekend over omzet of het aantal klanten. De laatste tijd zijn veel meer banken en technologiebedrijven bezig met alternatieven voor cijfercodes en wachtwoorden, omdat die makkelijker af te kijken of te stelen zijn. Biometrische methodes, waarbij technologie de unieke kenmerken van iemands lichaam gebruikt, zijn volgens de bedrijven een veiliger alternatief.

Zorgen over privacy

Privacy-organisaties en -waakhonden hebben in het verleden veel zorgen uitgesproken over biometrische methodes. Als de informatie over vingerafdrukken, gezichten en andere persoonlijke kenmerken wordt opgeslagen, ontstaan potentieel grote databanken met gevoelige informatie.

“Biometrische gegevens bevatten vaak ook meer informatie dan strikt noodzakelijk is voor bijvoorbeeld identificatie,” waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens op haar website. “Zo kan er uit bepaalde lichaamskenmerken ook afgeleid worden wat iemands gezondheidstoestand of ras is.”

Lees ook over biometrisch bankieren: Is het veilig? En twee andere vragen over betalen met je vingerafdruk

Bunq gaat de foto’s van vingers die het met de nieuwe techniek verzamelt niet op zulke manieren gebruiken, en slaat ook geen foto’s op zegt woordvoerder Floor Eizema. “We doen niets met de data. We gebruiken het alleen om gebruikers te identificeren.”