‘Angela Merkel gaat voor vierde termijn’

Dat zegt Norbert Röttgen, politicus in Merkels partij CDU, dinsdag in een interview met de Amerikaanse zender CNN.

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt zich opnieuw kandidaat voor de verkiezingen van 2017. Dat zegt Norbert Röttgen, politicus in Merkels partij CDU, dinsdag in een interview met de Amerikaanse zender CNN.

Lees ook: Tijdperk Merkel is nog niet voorbij – zegt Merkel

Volgens Röttgen is Merkel vastbesloten zich voor een vierde ambtstermijn als bondskanselier verkiesbaar te stellen. “Ze zal meedoen. En ze is absoluut vastbesloten en klaar om bij te dragen aan het versterken van de internationale vrije gemeenschap”, aldus Röttgen:

“De bondskanselier is de hoeksteen van het idee dat het Westen als een globale speler handelt. Dus gaat ze voor een nieuwe termijn en gedraagt zich als een verantwoordelijk leider. Maar het is onmogelijk op een persoon te vertrouwen. We hebben het Westen als geheel nodig en het Westen is onontbeerlijk.”

Over of Röttgen een betrouwbare bron is zijn de meningen verdeeld. In de kringen rond de CDU-top acht men het, melden Duitse kranten, ‘nagenoeg uitgesloten’ dat Röttgen weet wat Merkel van plan is.

Over de politieke toekomst van Angela Merkel wordt volop gespeculeerd. Officieel heeft ze nog niet gezegd of ze door wil, maar verschillende partijgenoten meldden de afgelopen maanden dat ze zich weer verkiesbaar stelt. NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel daarover:

“De verkiezing van Trump tot Amerikaanse president heeft in politiek Berlijn het gevoel versterkt dat Duitsland, Europa en het Westen de ervaring van Merkel nu niet kunnen missen.”

Naar verwachting zal Merkel uiterlijk op het congres van de CDU, op 6 en 7 december, uitsluitsel geven.

Angela Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Als ze nog een termijn aanblijft verbreekt ze het record van langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland, dat momenteel op naam van partijgenoot Helmut Kohl staat.

    • Clara van de Wiel