50Plus wil ruzie en afsplitsingen voorkomen

Ouderenpartij De kandidaten van 50Plus zijn „tot het bot” gescreend, zegt voorzitter Jan Nagel. Ze deden hun ervaring vooral op bij andere partijen.

Afsplitsings- en ruziebestendig. Dat moet de Tweede Kamerfractie van 50Plus vooral worden, zeker nu de partij lijkt te gaan groeien. Volgens de recentste Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de belangrijkste landelijke peilingen, kan 50Plus in maart bij de verkiezingen tussen de zeven en elf zetels halen.

Dus zijn alle kandidaat-Kamerleden „tot het bot” onderzocht, vertelde partijvoorzitter Jan Nagel maandag bij de presentatie van de kandidatenlijst. In 2014 spleet de tweemansfractie van 50Plus. Kamerlid Norbert Klein ging na ruzie met een eigen partij verder. Dat wil Nagel nu voorkomen.

Iemand die „wel eens iets met alcohol in het verkeer” had gehad, iemand die bij meerdere partijen was vertrokken: zij kwamen er bij 50Plus niet in. De partijvoorzitter steekt zijn „hand in het vuur” dat de eerste tien kandidaten op de lijst „brandschoon” zijn.

Bovendien heeft iedere kandidaat moeten verklaren dat – mocht er toch ruzie komen – hij of zij geen zetelrover zal worden, zoals gebeurde met Klein, die zijn eigen partij oprichtte en in de Tweede Kamer bleef zitten. Bij afsplitsing wordt de zetel teruggegeven aan 50Plus.

De kandidaten hebben het in „eigen woorden en op papier”, en volgens Nagel „uit eigener beweging” beloofd. Dat die belofte niet rechtsgeldig is, beseft de partij. Maar de verklaring heeft „morele waarde”, meent Nagel.

Diegenen die door de selectie heen zijn gekomen, gaan in januari bovendien „op trainingskamp”. Om onder meer te leren wat het Kamerwerk inhoudt, te leren hoe om te gaan met de media, en om samen een borrel te drinken. Dat moet de teamgeest vergroten in een partij waarvan de meeste kandidaat-Tweede Kamerleden hun politieke ervaring binnen een andere partij opdeden.

Twee oud-CDA’ers

In de top-tien staan naast de vroegere VVD-woordvoerder Henk Krol bijvoorbeeld ook drie voormalige PvdA’ers, twee oud-CDA’ers en een oud-raadslid van D66.

Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (nummer 3), die mocht hij gekozen worden de overstap maakt naar de Tweede Kamer, zegde pas vorige week zijn lidmaatschap van het CDA op, de partij waarvoor hij in de jaren zeventig staatssecretaris voor Financiën was.

Twee plekken lager, op nummer 5, staat Gerrit Jan van Otterloo, tussen 1986 en 1994 Kamerlid voor de PvdA. Samen met Van Rooijen zat hij in het bestuur van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen, dat in de jaren negentig door hoogoplopende ruzies in opspraak kwam. De zogenoemde CTSV-affaire leidde tot hun ontslag en de val van VVD-staatssecretaris Robin Linschoten (Sociale Zaken).

Op nummer 4 staat Corrie van Brenk, voormalig landelijk bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, oud-voorzitter van de AbvaKabo en oud-gemeenteraadslid voor de PvdA. De nummer 2, voormalig tv- en radiopresentator Léonie Sazias richtte de lokale partij Hart voor Hilversum op.

Opmerkelijk is de kandidatuur van Simon Geleijnse: een veertiger. Hij is nu ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie van 50Plus. „Iedereen wil ouder dan vijftig worden”, zei hij maandag. „Het programma van deze partij is ook goed voor mijn generatie, voor aankomende gepensioneerden. En een eerlijker zorgstelsel wil toch iedereen?”

Hij erkende dat 50Plus wordt beticht van polarisatie. Maar: „Dat wij duidelijk opkomen voor één groep, betekent niet dat we tegen andere groepen zijn.”