Welke Britse acteurs speelden níet in de Harry Potter-films?

Hint: minder dan je zou denken. Een kwart van de grote Britse acteurs komt voor in de films, zocht FiveThirtyEight uit.

De posters van enkele Potter-films
De posters van enkele Potter-films YouTube

Niet alleen voor de diehard Harry Potter-fans was de filmreeks over de tovenaarsleerling de afgelopen decennia een onmisbaar deel van hun leven. Ook voor een groot deel van de Britse acteurs blijken de films belangrijk te zijn geweest. Maar niet per se omdat ze fan waren.

Een simpel maar slim onderzoek van de Amerikaanse statistische nieuwssite FiveThirtyEight laat zien hoe de Britse acteurswereld beïnvloed is door de tien jaar die de reeks duurde. De uitkomsten zijn opmerkelijk: bijna een kwart van de acteurs die in meer dan vijf Britse films hebben gespeeld, komt voor in de Potter-films. En dan moet een groot deel van de vijfdelige spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them, waarvan deze week het eerste deel verschijnt, nog gemaakt worden.

Lees ook dit stuk over de spin-offs van Harry Potter : Ineens is de Potterhype terug

De journalist van FiveThirtyEight heeft voor het onderzoek een lijst gemaakt van iedereen die in een Britse film heeft gespeeld sinds 1995. Vervolgens heeft hij de namen gelegd naast die van de Potter-acteurs. Het blijkt dat van de acteurs die in meer dan drie films hebben gespeeld, er 13 procent in een Potter-film hebben gezeten. Van de acteurs die in meer dan vijf Britse films hebben meegedaan is het percentage dat meedeed aan Potter-films zelfs 25 procent.

Het zijn er zelfs zoveel dat zelfs de auteur van het stuk er eentje over het hoofd zag. In een correctie onder het stuk schrijft hij dat een tabel in het artikel eerst meldde dat Rhys Ifans niet in de Potter-films meedeed. Maar dat is wel het geval.

Judi Dench
Volgens de statistieken kan het nooit lang meer duren tot Judi Dench in een van de Fantastic Beasts-spin-offs verschijnt. Zij houdt op dit moment een record: ze speelde in meer dan vijftien Britse films, maar nog nooit in een Potter-film. Enkele andere bekende Britten die het ondanks een hoge filmscore voorlopig Potterloos volhouden zijn Emily Watson, Sean Connery en Colin Firth.

Het artikel behandelt ook nog een andere interessante statistiek: wat is de totale opbrengst van alle films waar een bepaalde acteur in speelde in zijn of haar carrière? Haal je daar de Potter-films uit, dan dalen veel acteurs flink op de lijst. En een paar namen verdwijnen zelfs helemaal: James en Oliver Phelps bijvoorbeeld, die Fred en George speelden, de tweelingbroers van Ron. Zij zijn nooit in een andere film verschenen, maar hun carrière beslaat wel zeven films die 7,7 miljard opbrachten.

Overigens is het de Britse sterrencast nooit gelukt een Oscar binnen te slepen. Dat aantal staat voor de hele reeks nog altijd op nul.