Recensie

Recensie

Wainwright surft op grote emoties

Haar stem is een kameleon, zegt Martha Wainwright, de oprechte expressie van een veelkleurige persoonlijkheid. Wainwright is geen singer-songwriter in strikte zin; voor haar zevende album Goodnight City liet de Canadees/Amerikaanse zangeres zich naast eigen werk een aantal liedjes aanreiken door anderen. Beth Orton, Glen Hansard en broer Rufus Wainwright doen Martha’s stem telkens van kleur verschieten. Poëtische teksten en wulpse melodieën laten haar met elastische stembanden surfen op grote emoties. Wainwright schuwt het drama niet: in ‘So Down’ brengt een mysterieus liefdesverhaal haar tot galmende stemverheffing en in het jazzy ‘Before the Children Came Along’ klinkt ze vinnig en sensueel tegelijk. Ze raast rond op een emotionele achtbaan, om in de lieve liedjes ‘Traveller’ en ‘One of Us’ weer veilig te landen met weldadige troostmuziek.