In beeld

Vrolijke intocht zonder Zwarte Pieten

Meer dan vierhonderd vrijwilligers werden zondag in Amsterdam van pak voorzien, bepruikt en bleekjes geschminkt. Dit jaar waren er alleen nog schoorsteenpieten.
Zondag, 09:00u. Pasgeschminkte pieten in de bus naar de boten. Tijdens het schminken zijn af en toe zinnetjes over de kleur gevallen. „Bleekjes”, vindt een grimeur. Op de wc zegt een piet: ,,Ik loop zo nog een rondje langs de schmink.” Of een moeder tegen haar kind: „Niet wrijven hè, er zit toch al zo weinig op.”
Tammy van Nerum
In Amsterdam heeft het intochtcomité besloten dat dit jaar alle pieten schoorsteenpieten moeten zijn. Vorig jaar was het nog 50/50, maar op foto’s oogde het alsof er louter Zwarte Pieten rondliepen. Dit jaar letten de organisatoren extra goed op dat er niet te donker wordt geschminkt.
Tammy van Nerum
Op de boot verwaait elk spoor van weemoed naar zwarte schmink. Tienduizenden mensen halen Sint en schoorsteenpieten in als voetbalkampioenen.
Tammy van Nerum
Tijdens het kleine uurtje varen over de Amstel worden ze toegejuicht vanaf rondvaartboten, woonboten, tuffertjes en skiffs, vanaf bruggen en kaden.
Tammy van Nerum
Met de bootjes komen sommigen kinderen wel heel dichtbij. Maar de ervaren pieten kijken ook ver weg en hoog naar de ramen, naar de balkons. Daar staan kinderen, maar ook volwassenen uitbundig te zwaaien. Op een woonboot staat een jongetje uit alle macht, maar onhoorbaar op zijn saxofoon staat te blazen.
Tammy van Nerum
De 78ste intocht van Sinterklaas in Amsterdam is een logistieke operatie die door honderden vrijwilligers met soms honderden uren vrije tijd wordt voorbereid en uitgevoerd. De pieten zijn ingedeeld in verschillende groepen. Zo heb je drie hoofdpieten, skate-pieten, fietspieten, Nachtwacht-pieten en de grote-cadeau-pieten.
Tammy van Nerum
Leerlingen van verschillende ROC’s in Amsterdam helpen mee als beveiliger of bij de grime.
Tammy van Nerum
Uit Zwolle, Wieringen en andere plaatsen in het land komen muziekbands meespelen. Vaak lopen ze bij verschillende intochten mee – en meestal zijn ze daar wel als traditionele Zwarte Piet geschminkt.
Tammy van Nerum
Sander is een van de twee commandanten van het eskader fietspieten. Op een pretfiets met bergschoenen in plaats van een voorwiel rijdt hij door de stoet. Twee jaar geleden liep hij voor het eerst mee in Amsterdam, na jaren hoofdpiet in Krommenie te zijn geweest. Na een jaar werd hij al gevraagd commandant te zijn. Het voelde, zegt hij, ,,alsof je ballenjongen bent in de Arena en ineens het veld in mag als speler.”
Tammy van Nerum
Of het nu dankzij of ondanks de schoorsteenpieten is: de sfeer is van een onverdunde gelukzaligheid, even goed van de kinderen als van hun ouders en grootouders. ,,Ik voel me net koningin Máxima”, zegt Amsterdamse fietspiet Cora, die met haar dochter Karin voor de vijfde keer meeloopt.
Tammy van Nerum
De schaal van de Amsterdamse Sinterklaasintocht laat zich met geen andere in Nederland vergelijken. De optocht duurt lang, omvat tientallen wagens of andere voertuigen en honderden pieten.
Tammy van Nerum
Fietspiet Sander maakt een praatje met demonstranten tegen Zwarte Piet: ,,We zijn jullie wel al een heel eind tegemoet gekomen, toch?” De vrouw wijst naar Sanders haren. De afropruik – het lijkt een logische volgende verandering. Als de pieten zwart zijn van de schoorsteen, waarom hebben ze dan allemaal kroeshaar?
Tammy van Nerum
Als Sinterklaas op de Dam is, parkeren de fietspieten hun bizarre rijwielen langs de Bijenkorf. Hier staan vooral verraste toeristen plaatjes te schieten.
Tammy van Nerum
Amsterdam telt 180 nationaliteiten, maar het zijn toch vooral namen als Sem en Iris en Vos en Maan die je op de door Pieten opgeplakte naamstickers ziet. Pas tegen het eind van de tocht, op het Rokin en op de Dam, wordt het publiek multicultureler.
Tammy van Nerum
De Sinterklaasintocht is een feest met een ongekend verbindende kracht. Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking, uit alle delen van de stad komen hier bijeen, zoals ze bijna nergens meer voor samen komen. Als het niet bestond, zou je het willen uitvinden.
Tammy van Nerum
16:00u. De uitgelaten sfeer is de doping waarop de vrijwilligers hun lange, lange dag monter doorkomen. Pas helemaal aan het eind, op de Dam zie je de energie wat zakken, staan de pieten vanachter hun roetveeg even voor zich uit te staren, voor ze weer opveren en verder zwaaien.
Tammy van Nerum