Terugkijken: PvdA-lijsttrekkersdebat tussen Samsom en Asscher

De PvdA-prominenten gaan maandag voor het eerst met elkaar in debat. Inzet: het lijsttrekkerschap bij de komende verkiezingen.

Samsom en Asscher debatteren in Theater de Vaillant over de koers van de partij.
Samsom en Asscher debatteren in Theater de Vaillant over de koers van de partij. Foto Bart Maat / ANP

Fractievoorzitter Diederik Samsom en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher hebben maandagavond de degens gekruist tijdens het eerste kandidaat-lijsttrekkersdebat van de PvdA. In drie bijeenkomsten zullen zij proberen PvdA-leden achter zich te krijgen. Begin december moet duidelijk worden wie de meeste steun geniet.

De tweestrijd is terug te kijken via onderstaande video:

Lees ook ons verslag van het debat: Asscher durft Samsom aan te pakken

Voorkeur partij-prominenten

Eerder peilde NRC de stemming onder prominente PvdA’ers. Wie is daarbij het populairst? In absolute aantallen is het praktisch een gelijkspel, schrijft NRC-redacteur Thijs Niemantsverdiet maandag:

“Zesentwintig prominenten kiezen voor Samsom, drieëntwintig spreken zich uit voor Asscher. Wel verschilt het wáár die steun zit. Zo noemen bewindslieden die zich durven uitspreken allemaal Samsom als favoriet: Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). Ook eurocommissaris Frans Timmermans kiest in ronkende bewoordingen voor Samsom.”

Lees ook: Wie kiest nog voor team-Samsom?

“Asscher scoort beter bij prominente PvdA’ers in het plaatselijk bestuur. Veel wethouders en fractievoorzitters in grote gemeenten kiezen zijn kant: Utrecht, Groningen, Arnhem, Enschede en zijn woonplaats Amsterdam zijn pro-Asscher. Samsom krijgt steun in Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Assen. Pikant detail: in Leiden, Samsoms woonplaats, kiezen zowel de wethouder als de fractievoorzitter voor Asscher.”