Terugkijken: PvdA-lijsttrekkersdebat tussen Samsom en Asscher

De PvdA-prominenten gaan maandag voor het eerst met elkaar in debat. Inzet: het lijsttrekkerschap bij de komende verkiezingen.

Samsom en Asscher debatteren in Theater de Vaillant over de koers van de partij. Foto Bart Maat / ANP

Fractievoorzitter Diederik Samsom en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher hebben maandagavond de degens gekruist tijdens het eerste kandidaat-lijsttrekkersdebat van de PvdA. In drie bijeenkomsten zullen zij proberen PvdA-leden achter zich te krijgen. Begin december moet duidelijk worden wie de meeste steun geniet.

De tweestrijd is terug te kijken via onderstaande video:

Lees ook ons verslag van het debat: Asscher durft Samsom aan te pakken

Voorkeur partij-prominenten

Eerder peilde NRC de stemming onder prominente PvdA’ers. Wie is daarbij het populairst? In absolute aantallen is het praktisch een gelijkspel, schrijft NRC-redacteur Thijs Niemantsverdiet maandag:

“Zesentwintig prominenten kiezen voor Samsom, drieëntwintig spreken zich uit voor Asscher. Wel verschilt het wáár die steun zit. Zo noemen bewindslieden die zich durven uitspreken allemaal Samsom als favoriet: Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). Ook eurocommissaris Frans Timmermans kiest in ronkende bewoordingen voor Samsom.”

Lees ook: Wie kiest nog voor team-Samsom?

“Asscher scoort beter bij prominente PvdA’ers in het plaatselijk bestuur. Veel wethouders en fractievoorzitters in grote gemeenten kiezen zijn kant: Utrecht, Groningen, Arnhem, Enschede en zijn woonplaats Amsterdam zijn pro-Asscher. Samsom krijgt steun in Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Assen. Pikant detail: in Leiden, Samsoms woonplaats, kiezen zowel de wethouder als de fractievoorzitter voor Asscher.”

    • Jorg Leijten