Vier jaar cel geëist tegen ex-topman Eurocommerce

Ger Visser zou onder meer miljoenen hebben weggesluisd via een paardenstal

Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen Ger Visser - de voormalig topman van vastgoedconcern Eurocommerce - en zijn familie.

Eurocommerce was de grootste kantorenontwikkelaar van Nederland en ging in 2012 failliet. Op dat moment stond zo’n 700 miljoen euro aan leningen uit bij banken. Rabobank was met 300 miljoen euro de grootste schuldeiser van Eurocommerce.

Lees ook: het achtergrondverhaal bij het faillissement

Het OM verwijt Visser dat hij – toen het financieel niet goed ging met zijn vastgoedconcern - met een valse voorstelling van zaken voor vele miljoenen aan kredieten van banken heeft losgekregen. En toen zijn bedrijf niet meer te redden was, heeft Visser volgens het OM met hulp van zijn vrouw en kinderen in het zicht van het faillissement miljoenen euro’s weggesluisd. Bij dat wegsluizen speelde de paardenstal Eurocommerce in Lochem een belangrijke rol.

Afgestraft
“Het zo ernstig op grote schaal inbreuk maken op het principe van integer zaken doen dient voor een ieder duidelijk afgestraft te worden”, aldus de officier van justitie. Daarom eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegen Visser (63).

Tegen de vrouw van Visser eist het OM twee jaar gevangenisstraf omdat zij zou hebben meegewerkt aan de constructies, het contant opnemen en verbergen van gelden. Tegen Vissers zoon eist het OM een jaar gevangenisstraf en tegen zijn dochter 10 maanden. Hen wordt onder andere het medeplegen van faillissementsfraude verweten. De rechtbank doet op 16 december uitspraak.