Uitspraak Hoge Raad

Drogisterijketens verlagen prijs van tandpasta en zonnebrand

De prijzen van tandpasta en zonnebrandcrème gaan flink omlaag. Vrijdag oordeelde de Hoge Raad dat deze artikelen geneesmiddelen zijn en dat er dus maar 6 procent btw over betaald hoeft te worden in plaats van 21 procent. In reactie op de uitspraak lieten diverse drogisterijketens maandag weten op korte termijn de prijzen te zullen verlagen. De Hoge Raad deed uitspraak in een zaak die door twee drogisterijketens was aangespannen. De rechtbank en het gerechtshof waren van mening dat tandpasta en zonnebrandcrème onder het algemene btw-tarief vallen, maar de Hoge Raad oordeelt anders. Tandpasta bevat bestanddelen die gaatjes en tandbederf voorkomen en is dus een preventief geneesmiddel. Voor zonnebrandcrème, dat verbranding van de huid voorkomt, geldt de Hoge Raad dezelfde redenering. (NRC)